Ministerul Afacerilor Externe a organizat, în perioada 14-17 iunie, o vizită de informare și documentare în județele Iași și Suceava pentru șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

În cea de-a doua parte a vizitei, diplomații străini au participat la întâlnirea găzduită de prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, la care au fost prezenți primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Nicolae Troașe și rectorul Universității din Suceava, Mihai Dimian.

Conform unui comunicat de presă al MAE, în cadrul întâlnirii moderate de directorul general din MAE, Radu Safta, participanților le-a fost prezentat județul Suceava, precum și oportunitățile turistice și de investiții pe teritoriul județului. Diplomații străini au avut ocazia să admire repere din patrimoniul turistic și cultural al Bucovinei: Cetatea de Scaun a Sucevei, care făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, Mănăstirea Putna, precum și Mănăstirea Voroneț, supranumită și ‘Capela Sixtina a Estului’, fiind inclusă încă din anul 1993 de către UNESCO pe lista patrimoniului cultural mondial.

Programul a mai cuprins o vizită în localitatea Marginea, unde corpul diplomatic a participat activ la o demonstrație de olărit, oferită de meșteri ceramiști din localitate.

Ultima zi a călătoriei de documentare a început cu o vizită în localitatea Vama, care anul acesta împlinește 610 ani de la atestare. Localitatea Vama găzduiește Muzeul Oului din Bucovina, ce cuprinde o expoziție care reunește peste 7000 de ouă vopsite, atât din România, cât și din alte țări ale lumii. La finalul vizitei, gazda a invitat diplomații străini să contribuie la colecția muzeului prin realizarea unui ou încondeiat.

Programul s-a încheiat cu o vizită la Muzeul de istorie din Suceava, în cadrul căruia se regăsesc colecții și repere istorice care fac dovada multiculturalismului din România, dar și a trăiniciei poporului român pe aceste meleaguri.

Vizita corpului diplomatic străin acreditat la București în județele Iași și Suceava a fost organizată în contextul evenimentelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri. Încă din anul 2014, Ministerul Afacerilor Externe a inclus ca prioritate a agendei de diplomație publică și culturală Programul multianual (2014-2018) de acțiuni și evenimente dedicate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri, în vederea promovării istoriei României în context național și internațional.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.