Duminică, 24 ianuarie, de Ziua Micii Uniri, în comuna suceveană Coșna a fost lansat volumul „Coșna – file de istorie”, semnat de Dănuț Poenaru, locuitor al comunei. Trebuie precizat că volumul a fost publicat în preajma Zilei Naționale a României.
La evenimentul de lansare au luat parte primarul Gavril Pardău, soții Abutnăriței – autorii mai multor monografii, fostul director al Școlii Gimnaziale Coșna Maria Făt, actualul director al unității școlare, Ofelia Arvinte, preotul paroh Claudiu Dănilă, precum și părintele Mitruț. Primarul Pardău i-a înmânat, în semn de recunoștință, autorului Dănuț Poenaru o plachetă.
„Îți mulțumim domnule Dănuț Poenaru pentru tot ceea ce ai făcut pentru comunitatea noastră. Te felicităm”, a precizat primarul comunei Coșna, Gavril Pardău.
Potrivit edilului Gavril Pardău, deși autorul nu este specializat în istorie sau în arta scrisului (acesta fiind subofițer în cadrul ISU Bucovina, la Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei), el este pasionat de istoria acestui ținut de poveste, în mod special de trecutul comunei natale.
Întrucât de-a lungul timpului teritoriul actual al comunei Coșna a fost divizat, făcând parte din provincii istorice sau teritorii administrative diferite (aici referindu-ne la mutarea abuzivă a graniței spre Moldova de la sfârșitul anului 1769, când mare parte din teritoriul actual al comunei Coșna a trecut la Ardeal, la acel moment în cadrul Districtului grăniceresc al Năsăudului, aflându-se sub administrație austriacă, iar mai apoi ungară), până în prezent datele istorice despre comuna Coșna, din perioada 1769-1926, au fost prezentate sumar doar pentru teritoriul care a aparținut de Transilvania (de Ținutul Năsăudului), iar pentru a afla trecutul istoric al comunității din teritoriul ce a aparținut de Bucovina, locuitorii coșneni erau nevoiți să studieze monografiile comunelor Dorna Candrenilor și Poiana Stampei, întrucât satul Podu Coșnei și parte din satul Valea Bancului (din partea stângă a râului Coșna) a aparținut de comuna Dorna Candrenilor, iar satul Românești a aparținut, până în 1956, de comuna Poiana Stampei.
Prin urmare, în această lucrare, de peste 700 pagini ce cuprinde trei capitole distincte (Aspecte cu privire la teritoriul și populația comunei Coșna – compus din șase subcapitole, Istoricul comunei Coșna – compus din zece subcapitole, și Activitatea economică –acesta din urmă compus din paisprezece subcapitole), autorul a considerat necesar ca trecutul istoric să fie prezentat de această dată pentru ambele teritorii, structurat pe subcapitole în funcție de principalele evenimente istorice, prezentarea făcându-se separat pentru fiecare teritoriu în parte, ca fiecare locuitor din teritoriul actual al comunei să-și poată cunoaște trecutul. Această carte este o sumă a ceea ce s-a cercetat și scris până la acest moment despre istoria acestor locuri, ea fiind un omagiu adus tuturor generațiilor care s-au succedat de-a lungul timpului, începând de la cea care a pus bazele cătunului Todășcani din deceniile 3-4 ale secolului al XVIII-lea (ulterior numindu-se Coșna) și până la cea de la mijlocul secolului XX. Pentru a fi mai convingător autorul s-a străduit să introducă cât mai multe fotografii, multe din acestea inedite și bine realizate, reușind a reclădi o lume de mult apusă.
Sprijinindu-se pe documente autentice și pe o mulțime de informații noi, aflate din numeroasele lucrări studiate, din studiul arhivelor și cronicilor locale, a documentelor de la Direcțiile Județene a Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud și Suceava, și a celor din București, autorul a putut să aprofundeze atât istoria teritoriului comunei, începând cu sfârșitul secolului al XVI -lea, cât și istoria comunei de la înființare (1735) și până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, încheind partea de istorie cu un subcapitol important cu privire la mișcarea de rezistență în această zonă. O atenție deosebită a acordat activității economice și demografiei. Multe din faptele coșnenilor prezentate au așteptat de multă vreme să fie cunoscute, prin intermediul cuvântului scris, de generația actuală. De adăugat faptul că prefața cărții este scrisă de autorul dornean Paul Brașcanu.
„Mă bucur că Primăria Coșna împreună cu Consiliul Local au reușit să facă posibilă publicarea acestei cărți, prin intermediul Asociațieie Cultural-Umanitare SPERANȚA din Coșna, fiind tipărită în condiții grafice de excepție la Editura PIM din Iași”, a conchis Gavril Pardău, primarul comunei Coșna.
Lasa un raspuns