• asigurarea de răspunderea civilă auto ar putea ajunge pentru unele autoturisme care circulă la noi și la 1.000 de euro!

Parlamentul de la Sofia a luat, săptămâna trecută, o decizie care va limita drastic numărul celor care își înmatriculează mașinile în Bulgaria. O primă parte a deciziei presupune anularea automată a înmatriculării mașinilor care nu au RCA în Bulgaria, iar o a doua parte presupune o creștere consistentă a prețului RCA pentru cetățenii bulgari care au mai multe mașini înmatriculate pe numele lor.

În ultimii ani peste 100.000 de automobile care circulă majoritatea în România, dar și în Republica Moldova și Grecia, au fost înmatriculate în Bulgaria. Proprietarii, însă, de regulă, evită să se deplaseze anual la sud de Dunăre pentru a-și reînnoi asigurarea de răspunderea civilă auto. Când se produce un incident de circulație pagubele sunt plătite de Fondul de garanție constituit de companiile bulgare de asigurări. Într-o încercare de a limita aceste pierderi Ministerul de Interne din țara vecină a cerut anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au RCA. În acest scop, Fondul de garanție va verifica periodic automobilele cu asigurarea obligatorie expirată, va trimite informația poliției rutiere care va anula înmatricularea respectivă. Drept urmare, Fondul nu va fi obligat să plătească recompense. Asigurarea de Răspundere civilă auto costă în Bulgaria între 75 și 400 de euro pe an, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, a orașului înmatriculării, a vârstei și a numărului de accidente provocate de proprietarul mașinii. RCA este foarte mare pentru persoanele fizice ce au peste zece automobile înmatriculate și pentru firme cu peste 15. În astfel de cazuri un RCA cu motor de 1,6 litri va putea ajunge la 350 de euro. Proprietarii străini vor putea evita problemele, reînnoind la timp asigurarea respectivă. Pentru a-i înlesni, companiile de asigurări vor introduce contractarea on-line de polițe RCA și Casco. Înmatricularea va fi reînnoită într-un mod automat după ce proprietarul achită RCA. Companiile de asigurări au și întocmit o listă neagră a cetățenilor bulgari ce au înmatriculate pe numele lor sute de mașini. În aceste cazuri un RCA va putea ajunge și la suma de 1.000 de euro!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.