1117 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenați, la data de 25 mai, în județul Suceava, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția celor 553 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European.

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Suceava, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 549 poliţişti, 82 polițiști de frontieră, 262 jandarmi şi 224 pompieri.

1117 angajați M.A.I. vor asigura protecția celor 553 de secţii de votare, amplasate în 508 locuri. Alţi 270 de poliţişti, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul județului vor acţiona, conform competenţelor, 58 de poliţişti, constituiţi în 26 echipe operative. Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 22 angajați M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru. Astfel, în total, peste 1467 de angajați M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

Precizăm faptul că în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava se află încarcerați 22 arestați preventiv, dintre care 17 și-au exprimat dorința de a-și exercita dreptul de a vota.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Suceava au fost primite 600 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare. Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Suceava.

Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conștientizarea cetățenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.