Duminică, 25 mai, alegătorii din 21 de state europene au fost chemaţi la urne, pentru desemnarea a 600 de eurodeputaţi din totalul de 751. Celelalte șapte state UE au votat începând de pe 22 mai. Prezența la vot în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene este estimată la 43,11%, comparativ cu 43% în anul 2009.

Estimările sugerează că cel puţin un sfert din numărul de locuri în Parlament vor merge la grupurile anti-UE sau de protest, dar cel puţin 70% vor rămâne la cele patru principale curente, blocurile pro-UE: de centru-stânga, centru-dreapta, liberali şi Verzii.

Primele estimări arată că Partidul Popular European va avea cel mai mare număr de mandate în viitorul legislativ european – 211.

Urmează Socialiștii europeni cu 193, Alianța Liberalilor Democrați cu 74 de mandate, Verzii/Alianța Liberă (EFA) – 58 de mandate, alianța de stânga GUE/NGL – 47 de mandate, neafiliații – 40, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor – 39, Europa Democrației și Libertății – 33. Alte 56 de mandate ajung la partide mici.

parlament europeanprezenta la vot

Cea mai slabă prezență la urne la alegerile europarlamentare a fost înregistrată în Slovacia și Cehia, cu procente sub 20%. Italienii și belgienii s-au prezentat într-un număr foarte mare, având procente de peste 60%.

BoggVHlCEAAv3a2.jpg_large

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.