Pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și substanțe interzise, pe perioada întregii săptămâni polițiștii desfășoară acțiuni la nivel județean, fiind implicați zilnic peste 100 de agenți și ofițeri din structurile rutiere și de ordine publică. 

În această perioadă polițiștii rutieri organizează activități tip blitz, punctual și pe perioade scurte și determinate de timp pentru identificarea șoferilor băuți sau sub influența substanțelor interzise sau a celor care conduc fără permis. Acțiunile sunt organizate atât în mediul urban și rural, atât pe arterele principale cât și secundare de circulație. 

Prezența activă în trafic a polițiștilor a dus la identificarea la timp a celor care au nesocotit legea, consumând alcool și urcându-se la volan, în toate cazurile fiind suspendat dreptul de a conduce vehicule sau fiind întocmite dosare penale, prevenindu-se astfel producerea unor tragedii rutiere.

Doar în cursul zilei de ieri au fost constatate în cadrul acțiunilor tip blitz peste 10 infracțiuni la regimul rutier.

La data de 01 septembrie 2022, la ora 1043, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei, în timp ce desfășura activități în cadrul acțiunii de tip ”BLITZ”, organizată la nivelul Poliției municipiului Vatra Dornei, pe strada Unirii din municipiu, a oprit pentru control o autoutilitară al cărei onducător auto nu folosea centura de siguranță.

Procedând la verificarea conducătorului autovehiculului, s-a constatat că acesta este un bărbat din comuna Bistrița Bârgăului și are suspendată exercitarea dreptului de a conduce.

Având în vedere cele constatate a fost întocmit dosar de cercetare penală, conform art. 335 alin. 2 din Cod Penal iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.

La data de 01.09.2022, orele 10:10, patrula din cadrul SPR 2 Ipotești, în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe D.J. 208 B între satele Verești și satul Udești, pe podul rutier ce traversează râul Suceava a observat un autoturism care era condus de o persoană de sex masculin pe direcția dinspre Udești spre Verești. S-a procedat la urmărirea autoturismului în cauză pe o distanță de circa 2 km pe D.J. 208 B și D.J. 290 și s-au efectuat semnalele de oprire regulamentare, conducătorul acestuia conformându-se.

Fiind verificat în bazele de date s-a stabilit faptul că autoturismul nu este înmatriculat.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, prev. şi ped. de art. 334 alin. 1 din Codul penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii Postului de Poliţie Udeşti.

La data de 01.09.2022, ora 18:15, patrula de poliție din cadrul Poliției Municipiului Suceava-Biroul Rutier, în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pe str. Calea Unirii, din mun. Suceava, a oprit pentru control un autoturism cu număr de înmatriculare provizoriu, care circula din direcția Burdujeni către Centru. 

Din verificările efectuate s-a stabilit că autorizația de circulație provizorie este expirată, fiind depășit și termenul celor 90 de zile de valabilitate de la finalizarea stării de alertă. 

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”  faptă prev. și ped. de art. 334 alin (1) din Codul Penal. 

La data de 01.09.2022, ora 15:00, patrula de poliție din cadrul Poliției Municipiului Suceava-Biroul Rutier în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, a oprit pentru control, autoturismul condus de un bărbat de 40 ani, domiciliat în oraș. Liteni.

Autorizația de circulație provizorie pentru autoturism era expirată, aceasta fiind valabila  din data de 02.06.2022 până la data de 30.08.2022. 

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare sub aspectul savârşirii infracţiunii de  „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”  faptă prev. și ped. de art. 334 alin (1) din Codul Penal. 

În ziua de 01.09.2022, orele 1608, echipajul de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pe DJ 177 C, în localitatea Mironu, jud. Suceava, a efectuat semnal de oprire pentru control unui vehicul, dar conducătorul auto nu a oprit, motiv pentru care s-a procedat la urmărirea acestuia iar după circa 500 m a fost blocat și oprit, la volanul autoturismului fiind identificat un tânăr de 21 ani, din localitatea Valea Moldovei, jud. Suceava.

S-a procedat la efectuarea de verificări în bazele de date ocazie cu care s-a stabilit faptul că șoferul posedă permis de conducere, însă documentul i-a fost reţinut ca urmare a comiterii unor abateri la regimul rutier, având dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice cu restricții-suspendat pentru perioada 26.07.2022-23.09.2022.

Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 din C.P..  

La data de 01.09.2022, ora 20:30, patrula de poliție din cadrul Poliției Municipiului Suceava-Biroul Rutier, în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pe DN17, au oprit pentru control, o autoutilitară cu număr de înmatriculare provizoriu care circula din direcția Suceava către Stroiești. 

Autorizația de circulație provizorie pentru autoutilitarei era expirată, aceasta fiind valabila  din data de 26.10.2020 până la data de 24.11.2020, fiind depășit și termenul celor 90 de zile de valabilitate de la finalizarea stării de alertă (08.06.2022). 

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de  „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”  faptă prev. și ped. de art. 334 alin (1) din Codul Penal.

La data de 01.09.2022, în jurul orelor 19.49, echipajul din cadrul Serviciului Rutier Suceava, în timp ce executa o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, a oprit pentru control pe D.N.2  în localitatea Siret, autoturismul care circula dinspre Siret spre  Vama Siret.

In urma discuţiilor purtate cu conducătorul auto din orașul Siret s-a constatat că acesta emana halenă alcoolică şi fiind testat cu aparatul etilometru, a rezultat valoarea de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret, unde i s-au recoltat mostre biologice de sânge.

In cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, prev. de art. 336 alin.1 din CODUL PENAL.

La data de 01.09.2022, în jurul orei 1240, în timp ce executau o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere pe raza com. Ulma, județul Suceava, organele de poliție din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus și Post Poliție Ulma, au observat o motocicleta fără a avea aplicată plăcuța cu număr de înmatriculare și despre care existau informații că ar fi condusă de către o persoană fără permis de conducere, ce circula de pe DJ 209 G, virând pe DC 48C, motiv pentru care autospeciala a efectuat semnal regulamentar de oprire folosind semnalele acustice și luminoase.

Conducătorul motocicletei s-a conformat semnalelor regulamentare de oprire efectuate și a oprit pe partea dreaptă a DC 48C.

Conducătorul motocicletei a fost identificat în persoana unui bărbat de 23 ani, domiciliat în sat Costileva, comuna Ulma.

Cu ocazia verificării în baza de date, a rezultat faptul că șoferul nu figurează ca posesor de permis de conducere, pentru nicio categorie de vehicule.

De asemenea s-a procedat la verificarea în baza de date a motocicletei, rezultănd că aceasta figurează ca fiind înmatriculată în România având ITP valabil pănă la data de 30.03.2023, fără a avea însă poliță RCA valabilă încheiată la data de 01.09.2022. 

Am procedat la testarea conducătorului motocicletei cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

I s-a adus la cunoştinţă conducătorului auto despre faptul că nu are drept de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal.

De asemenea, șoferul a fost sancționat contravenționat conform OUG195/2002 și Lg 132/2017, cu amendă în valoare de 1000 lei.

La data de 02.09.2022, în jurul orei 03:20, în timp ce executau o acțiune Blitz pentru prevenirea evenimentelor rutiere, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au efectuat semnalul regulamentar de oprire pentru unui autoturism condus de un bărbat de 47 ani din oraș Vicovu de Sus,  ce se deplasa pe sensul de mers Vicovu de Sus-Vicovu de Jos.

În urma legitimării și verificării acestuia s-a procedat la efectuarea unui test cu aparatul etilotest, aparatul indicând o valoare de 0,79 mg/L în aerul expirat.

În urma testării, șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, în vederea recoltării de mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  „conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului” faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.