Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a continuat seria întâlnirilor convocate în vederea completării și detalierii calendarului de evenimente care vor avea loc în județul Suceava sub egida Centenarului.

Astfel, luni, 26 februarie, la Palatul Administrativ  a avut loc întâlnirea dintre șeful administrației județene și reprezentanții etniilor din Bucovina, iar marți, 27 februarie acesta s-a întâlnit cu directorii muzeelor din județele implicate în Programul Ștefanian.

„Am avut o întâlnire cu șefi de instituții, cu persoane reprezentative din domenii care au avut o importanță deosebită în dezvoltarea socio-economică și culturală a Bucovinei.  Au fost prezenți reprezentanți de la Ordinul Arhitecților, Institutul Bucovina Rădăuți – cu 25 de ani de existență, Arhivele Naționale, din domeniile sănătate, educație, cadastru, energetic, silvic, căi ferate, rețele de apă”, a declarat Flutur.

La întâlnire au participat primarii municipiilor Suceava și Rădăuți și un delegat de la Primăria Vatra Dornei.

S-a vorbit despre cadastrul în Bucovina, istoria și modele de administrare a pădurii în Bucovina în perioada anterioară Unirii, evidențierea clădirilor de patrimoniu reprezentative și elemente de arhitectură veche existente în Bucovina, precum și riscul la care sunt expuse în prezent, istoria și situația învățământului în Bucovina, istoricul  electro-energetic al Bucovinei, aducțiunea de apă, istoria căilor ferate – linii și gări, minerit, agricultură, domeniu balnear.

„Având în vedere volumul mare de obiective și informații din fiecare domeniu, am convenit realizarea de materiale referitoare la aceste valori. Sunt contribuțiile cu care a venit Bucovina la Marea Unire. Aceste materiale vor fi editate pe domenii și vor fi incluse într-un proiect intitulat ZESTREA BUCOVINEI”, a transmis Flutur.

Pentru ca acest proiect să fie cât mai acoperitor, se vor organiza, în tot județul, pe zone, dezbateri pe domenii, astfel

 -Suceava – pe administrație publică, urbanism și învățământ

–          Rădăuți – pe cultură și creșterea animalelor/agricultură (existența hergheliei)

–          Siret – pe comerț, servicii, amenajarea apelor 

–          Câmpulung Moldovenesc – pe cadastru și modele de administrare în domeniu silvic

–          Vatra Dornei – pe turism, edificii balneare și minerit

–          Gura Humorului – pe etnii și sisteme fortificate/de apărare

–          Fălticeni – pe schimbul de idei culturale Bucovina – Regat, rolul acestora în realizarea Unirii, dezvoltarea comerțului transfrontalier.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.