Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost singurul deputat care s-a abținut de la votul pentru reluarea mandatului de parlamentar al lui Petre Roman, mandat pe care a fost nevoit să îl părăsească în februarie anul trecut, după un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl acuza de incompatibilitate.

Contactat de PSnews, Valeriu Zgonea a motivat această decizie: „Votul este expresia liberă a plenului și nu se comentează. Eu mi-am exprimat reținerea la vot pentru că raportul Comisiei are câteva lucruri care sunt neadevărate, cu tot respectul pentru toți cei care l-au scris și care nu au nicio probă legală, constituțională și regulamentară în afirmațiile pe care le-au făcut acolo. Nu am nici altceva de comentat, să-i dea Dumnezeu sănătate domnului Petre Roman. Dacă plenul a greșit, nu trebuie să repar o greșeală. Dar eu am spus, strict legat de raportul Comisiei juridice care, adoptat acolo în comisie, cum o fi fost adoptat, are câteva lucruri care nu sunt adevărate. Deci, nu are nicio legătură cu votul în sine, este o decizie a plenului, Biroul Permanent face ordinea de zi, comitetul liderilor propune Biroului Permanent, plenul nu a contestat ordinea de zi, orice proiect de hotărâre care a fost aprobat, poate fi revocat, în condițiile legii, bineînțeles. De aici încoace nu comentez nimic”, a declarat Valeriu Zgonea, pentru PSnews.

Întrebat care sunt planurile sale pentru alegerile parlamentare din decembrie, Zgonea a răspuns:

„Fiecare dintre noi are planuri, vă dați seama. Sunt mai multe linii și direcții pe care acționez și la care mă gândesc, dar este prematur să vorbim deocamdată. Eu am făcut afirmațiile și mi le păstrez: am observat că foarte multă lume dădea plecare mea ca sigură nu-știu unde sau nu-știu-unde. Nu, eu sunt un om așa cum mă știți, care îmi respect deciziile, mi le asum, dacă am greșit, întotdeauna îmi asum responsabilitatea greșelii. Știu și să învăț, să uit, să reînvăț, ca întotdeauna, fără nicio problemă. Dar asta e, a fost o sancțiune, pe care am primit-o de la Partidul Social Democrat – trecutul e în urmă, viitorul este în față. Sunt în perioada în care analizez. Niciunul dintre cei care au intrat în Parlament nu s-a gândit că o să stea o veșnicie în Parlament. Și nici eu nu mă gândesc. A fost o onoare că am ajuns președintele Camerei, totuși este o onoare pentru oricine să ajungă președintele Camerei Deputaților”, a explicat fostul șef al Camerei.

Valeriu Zgonea taie de pe listă posibilitatea unei candidaturi independente, fiind, potrivit acestuia, un demers mai complicat: „Candidatura independentă comportă foarte multe chestiuni: de la strângerea de semnături, foarte multe, conform legii, la numărul de voturi valabil exprimate pe care trebuie să le îndeplinești. Și tu trebuie să îndeplinești mai mult decât pragul electoral stabilit pentru partide politice parlamentare pentru că legea este făcută în așa fel încât tu trebuie, ca independent, să depășești coeficientul electoral. În funcție de circumscripția în care candidezi. Câteodată este peste prag, câteodată este sub prag. Dar, de cele mai multe ori, este peste 5%. Un candidat, după părerea mea, la o medie națională, ar trebui să ia peste 6,2-6,4%. Nu este simplu. Iar puterea lui, conform Constituției, este destul de redusă într-un Parlament în care echipele și partidele politice sunt extrem de importante. Dacă vreți să facem o analiză, singurul care a câștigat un mandat de independent a fost domnul Antonie Iorgovan, dar atunci pragul era de până la 3%. Pentru că noi ne întoarcem pe liste, circumscripțiile sunt județele, plus diaspora, un pic mai complicat”, a afirmat acesta.

În ceea ce privește aderarea la un partid politic, răspunsul lui Zgonea oferă o ocazie de speculații: „Eu sunt om de stânga și m-ați auzit de foarte multe ori spunând acest lucru. Este foarte greu unui om de stânga să treacă peste noapte… Acum sunt, pur și simplu, un parlamentar neafiliat, care încerc să-mi găsesc, sub o analiză corectă, o cale pentru viitorul meu și al familiei mele, așa cum face fiecare dintre noi. Dar este prematur să discutăm deocamdată. În momentul în care o să am o decizie, o să vă informez pe toți, pe cei care sunteți în presă, și bineînțeles, există o anumită preocupare”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.