Deputații urmează să se reunească luni în plen pentru a lua act de demisia lui Viorel Hrebenciuc. Astfel, după ce parlamentarii iau act de demisia lui Hrebenciuc și publicarea deciziei în Monitorul Oficial, Hrebenciuc poate fi oricând reținut de procurorii DNA.

Hrebenciuc și-a anunțat demisia din Parlament marțea trecută, după ce DNA a cerut încuviințarea arestării preventive în dosarul retrocedărilor.

Hrebenciuc este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În același dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost arestat preventiv vineri, pentru 30 de zile, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, lunea trecută, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informații din interiorul DNA cu ajutorul fostului șef al Serviciului Protecție și Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând și obținând de la un angajat al Direcției informații despre interceptarea deputatului. În același dosar, Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în prima instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

Viorel Hrebenciuc este deputat din anul 1996, fiind la a cincea legislatură consecutivă. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 4 Bacău, colegiul uninominal nr. 9. Hrebenciuc era vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.