Se anunță mișcări tectonice în PSD, formațiunea politică la conducerea căreia este interimar premierul Viorica Dăncilă.

Decizia șefei Executivului de a organiza un Congres pe 29 iunie, se pare că nu a fost bine primită de către o mare parte a organizațiilor județene din țară. Astfel, potrivit surselor noastre, peste 20 de organizații s-ar afla deja în tabăra anti-Dăncilă. Aceștia așteaptă ca joi premierul să anunțe o amânare a Congresului din 29 iunie, în caz contrar vot vota moțiunea de cenzură a opoziției.

Astfel, tabăra din jurul lui Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor) şi a lui Paul Stănescu (lider PSD Olt) ar vrea amânarea Cogresului din 29 iunie, iar cu o asemenea idee a venit şi Gabriel Zetea, lider al PSD Maramureş, cel a precizat recent că un congres în iunie ar da impresia de grabă pentru ocuparea unor funcţii. Pe scurt, nu ar da impresia de schimbare.

Calculele moțiunii de cenzură

Pentru aprobarea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Cele patru partide care au semnat moțiunea au în total 180 de parlamentari: PNL – 93, USR- 40, UDMR- 30, PMP – 17. Pentru prima dată în actuala legislatură, Opoziția are și sprijinul UDMR.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat, ieri, că parlamentarii partidului vor vota la vedere pentru adoptarea moţiunii de cenzură semnată de 173 de parlamentari, deşi nu au semnat documentul.

Alte voturi ar putea proveni din rândul Grupului Minorităților, chiar dacă deputații minorităților votează, de obicei, de partea guvernului în funcție. Însă, recent, liderul grupului Minorităților, Varujan Pambuccian, a afirmat că jumătate dintre deputații minorităților ar putea vota moțiunea de cenzură. De altfel, în ultima perioadă, șapte din cei 17 deputați ai minorităților au votat alături de Opoziție. În acest scenariu, Opoziția ar strânge 213 voturi.

Pentru a dărâma Guvernul, Opoziția ar mai avea nevoie de 20 de voturi. Acestea pot fi obținute doar dacă Opoziția va avea și sprijinul unor parlamentari nemulțumiți din PSD sau ALDE. Cele două partide dețin încă o majoritate de 239 de voturi – PSD are 208 iar ALDE – 31.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.