Comunitatea poloneză din Bucovina s-a reunit sâmbătă, 6 mai, la Poiana Micului, pentru a celebra Ziua Diasporei Polone, Ziua Drapelului Republicii Polone și Ziua Constituției.

Manifestările organizate de Uniunea Polonezilor din România au debutat cu Sfânta Liturghie, în limba polonă, oficiată de părintele Stanislav-Ioan Kucharek, paroh în Soloneţul Nou, la care au participat preoții din decanatul de Bucovina și credincioși din toate comunitățile poloneze din Bucovina.

Elevii de la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek” au pregătit un program artistic în care au prezentat semnificația fiecărei sărbători în parte, dar și poezii și cântece patriotice. A urmat apoi spectacolul oferit de ansamblul local „Mala Pojana”, coordonat de Agnieszka Polacec, care a prezentat cântece și dansuri  ale muntenilor polonezi din Czadca. Sărbătoarea s-a încheiat cu un picnic.

Ziua de 2 mai este una cu o însemnătate aparte pentru polonezi deoarece aceştia sărbătoresc Ziua Drapelului Republicii Polone, o sărbătoare nouă, introdusă în anul 2004. De asemenea, pe 2 mai se sărbătoreşte Ziua Diasporei poloneze şi a polonezilor de pretutindeni. Şi aceasta este o sărbătoare nouă, fiind celebrată din anul 2002, dovadă a recunoaşterii moştenirii multiseculare şi a contribuţiei Diasporei Poloneze şi a polonezilor din străinătate la obţinerea independenţei de către Polonia. Sărbătoarea Constituţiei din 3 mai 1791 este sărbătoarea care aminteşte de ziua când a fost votată prima constituţie în Europa modernă. Votarea Constituţiei a fost recunoscută ca sărbătoare din 5 mai 1791, apoi a fost stabilită ca sărbătoare în anul 1919.

Alături de părintele decan Iosif Păuleţ şi preoţii din decanatul Bucovinei, la manifestări au participat primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan, Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, deputatul Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher precum şi o delegaţie polonă din Mucharz.