În fiecare an, la 11 noiembrie, polonezii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Independenței, ziua în care Polonia a devenit propria ei țară. Legăturile României, în special ale Moldovei și Bucovinei cu polonezi, au început încă din jurul secolului al XIV-lea, însă au devenit mai evidente abia prin perioada lui Ieremia Movilă, care a ajuns pe tronul Moldovei cu ajutorul unui hatman polonez.

Odată cu stăpânirea austriacă, unii dintre polonezi au fost aduși pe teritorii românești, în timp ce alții au venit de bunăvoie, din motive economice. Așa au ajuns pe teritoriul Sucevei, nu mai puțin de 100 de familii de polonezi, stabiliți peste tot prin județ, cu precădere în zona muntoasă, dar și în comuna Bulai, cunoscută azi ca Moara.

În prezent, comunitatea polonezilor numără aproximativ 2500 de persoane, cele mai multe dintre ele trăind în localitatea suceveană Solonețu Nou, dar și în Cacica.

Localitatea Solonețu Nou a îmbrăcat straie de sărbătoare duminica trecută, pentru că mare parte din polonezii suceveni s-au adunat aici pentru a sărbători independența Poloniei.

La biserica de rit catolic din localitate, s-au adunat sute de polonezi care au asistat la slujba de duminică. În cadrul acesteia, preotul Cucharec Stanislav Ioan a ținut să amintească despre tragedia de la Colectiv, pentru care s-au ținut câteva momente de liniște, dar și despre atacurile violente din capitala franceză. Acesta a precizat că „extremismul este un act de lașitate, nicidecum unul de putere”, exprimându-și regretul pentru ceea ce se întâmplă în lume.

După oficierea slujbei, polonezii au luat parte la un spectacol de dansuri și recitări de poezii eroice, în memoria celor care au murit în lupta pentru independență a Poloniei din 1918.

La eveniment au fost prezenți polonezi de rând, dar și câțiva dintre cei importanți în viața politico-socială a țării : Beata Golebiewska, consul al Poloniei în România și Ghervazen Longher, deputat și președinte al Uniunii Polonezilor din România.

Iată încă un exemplu al cosmopolismului bucovinean care însuflețește traiul suceveanului de rând, măcar prin astfel de evenimente, dacă nu și prin ideea de comunitate și diversitate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.