În fiecare an, Ziua Internațională a copiilor cu sindrom Down, este marcată, la nivelul serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC Suceava, prin activități cu copiii, de-a lungul mai multor zile.
Astfel, în data de 20 martie, la Webinarul-prolog la Campania de informare și sensibilizare „Însorind Copiii Soarelui”, eveniment organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a participat din partea DGASPC Suceava, Elena Agavriloai, în calitate de psiholog la Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viață” care a fost invitată să prezinte pe scurt terapii, activități și acțiuni organizate pentru acești copii și tineri și nu numai.
Cu acest prilej s-a menționat faptul că DGASPC Suceava organizează diverse acțiuni pentru copiii și tinerii cu dizabilități: spectacol și expoziție în ziua de 3 Decembrie-ziua internațională a persoanelor cu dizabilități, premieri și asigurarea participării copiilor și tinerilor la Special Olympics în România și la alte concursuri și evenimente de acest gen, tabere, drumeții, marșuri de conștientizare a societății referitor la integrarea persoanelor cu dizabilități în societate.
În cadrul complexului Blijdorp-O Nouă Viață se asigură servicii de kinetoterapie, logopedie și evaluare și consiliere psihologică pentru copii dar și consiliere, la cerere, a părinților pentru îmbunătățirea relației cu copiii lor. Se asigură programe socio-educative, de dobândire de abilități de viață independentă pentru ca aceste persoane să obțină potențialul lor maxim. În cadrul centrului pentru adulți aceștia au ocazia să să-și dezvolte abilități care să le permită integrarea sociopreofesională, prin participare la ateliere de lut, cusut, confecționare hârtie nouă, ateliere de confecționat felicitări și obiecte de artizanat, educație pentru viață, îngrijire personală.
Specialiștii noștri susțin ideea că acești copii se pot dezvolta armonios în propria familie, nu trebuie instituționalizați în instituții de profil, decât în cazurile de abandon, neglijență sau abuz asupra copilului.
„Colega noastră a propus organizarea de întâlniri cu specialiștii, în unitățile de învățământ, pentru sensibilizarea opiniei elevilor, pentru a conștientiza faptul că există posibilități de integrare școlară și socială a copiilor cu dizabilități în mijlocul lor la școală și în cadrul activităților extrașcolare, însă acest lucru ține de o dezvoltare a empatiei și a inteligenței emoționale ale fiecăruia dintre noi”, a transmis Nadia Crețuleac, directorul DGASPC Suceava.
Începând cu data de 21 martie, în cadrul centrelor au loc diverse acțiuni dedicate copiilor cu sindrom Down. La Centrul de servicii multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului – Apartament nr.10 , fetele au purtat şosete desperecheate în semn de susţinere pentru persoanele cu Sindrom Down, ale căror zi e sărbătorită în întreaga lume pe 21 martie.
Asocierea cu şosetele se datorează asemănării cromozomilor cu nişte perechi de şosete.
Pe pagina de facebook a Direcției, au fost postate fotografii, în semn de solidaritate cu persoanele cu Sindrom Down care se caracterizează printr-o dezvoltare congnitivă, fizică şi comportamentală mai lentă, însă acest lucru nu le împiedică să fie foarte afectuoase, să facă sport, să meargă la şcoală sau să îmbrăţişeze o profesie, în funcţie de dezvoltarea abilităților.
„Fii SOCKSY pentru o zi!”, este o campanie inițiată Special Olympics România ce încurajează purtarea șosetelor desperecheate, pe 21 martie, de Ziua Sindromului Down!
Ziua mondială a Sindromului Down a fost marcată și de beneficiarii Centrului de servicii multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni, fiind,de asemenea, un prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei ce suferă de această afecţiune și de a găsi soluții pentru a fi integrați în societate.
În cadrul Centrului de Recuperare Neuropsihomotorie „Blijdorp-O nouă viață”, se desfășoară „Săptămâna sindromului Langdon-Down” în perioada 22-26 martie 2021, specialiștii propunându-și să realizeze o mică incursiune în viața și activitatea copiilor și tinerilor cu trisomie 21 din Blijdorp, în fiecare zi fiind dezbătută o tematică anume.
Lasa un raspuns