Luni, 9 octombrie, cu prilejul Zilei Memoriei Victimelor Holocaustului din Transnistria de sub regimul Antonescu, în Sala de Arte de la Biblioteca Bucovinei, la ora 13, scriitoarea Angela Furtună, va susține o Conferință cu tema:
« Despre Holocaust – Mărturii despre această tragedie conținute în operele unor iluștri artiști originari din Suceava, Norman Manea și Arnold Daghani. Există antisemitism și negaționism la Suceava? Cauze și efecte ale fenomenelor aferente ».
În cadrul evenimentului, va fi vernisată și o expoziție de carte și documente, vor putea fi vizualizate proiecții video, iar discuțiile și dezbaterile vor fi binevenite.
Acest program a fost creat în urmă cu mai bine de 12 ani de scriitoarea Angela Furtună, în cadrul unui proiect (inițial personal, dar care apoi a fost instituționalizat), de cinstire a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare din secolul trecut (nazi-bolșevice, fascist-comuniste), de înțelegere a istoriei și de educație/ pedagogie a memoriei. Scopul proiectului este dezvoltarea armoniei și a civilizației comunicării, prin informare corectă, educație, artă și cultură.

 

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este dedicată memoriei evreilor și rromilor victime ale politicilor rasiale românești

 

Data de 9 octombrie a fost aleasă și stabilită prin Hotărâre de Guvern, plecând de la semnificația că în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Între 200 000 și 400 000 se estimează a fi numărul victimelor evrei, conform Raportului Final recunoscut de statul român.
Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.