În 7 APRILIE, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII cu sloganul: PLANETA NOASTRĂ – SĂNĂTATEA NOASTRĂ. Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un Viitor Sănătos.

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an câte un subiect de importanţă majoră, ce afectează sănătatea globală. În anul 2022 Ziua mondială a Sănătății este dedicată Sănătății Planetei noastre.

OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

Deciziile noastre politice, sociale și comerciale conduc la criza climatică și de sănătate. Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultraprocesate și nesănătoase conduc la un val de obezitate, crescând cancerul și bolile de inimă, generând în același timp o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească povești despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate societăților de bunăstare.

Scopul campaniei este informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși.

Obiectivul  campaniei este reprezentat creșterea nivelului de informare cu privire la acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătăți și bunăstării planetare și umane.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Suceava și va include următoarele activități:

  • Promovarea evenimentului şi a mesajelor cheie prin postarea materialelor informative pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/), pe panoul publicitar din incinta instituţiei, în rețeaua de socializare Facebook – Promovarea Sănătății Suceava;
  • Punerea la dispoziţie de materiale grafice de informare – educare – comunicare în spaţiile de aşteptare de la cabinetele medicilor de familie;
  • Distribuție de materiale informative prin asistenții medicali comunitari si mediatorii sanitari în comunitățile locale în care aceștia își desfăsoară activitatea;
  • Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie furnizorilor de servicii medicale; 
  • Difuzarea de informații pentru populație cu sprijinul mass-mediei locale, parteneră în efortul privind importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși.

 Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.