Având în vedere faptul că, prin Legea nr. 21/14.01.2022, ziua de 15 februarie a fost stabilită ca Ziua Naţională a Lecturii, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” îşi propune să desfășoare anumite manifestări culturale de încurajare a lecturii.
Evenimentele și activitățile organizate pentru a marca Ziua Naţională a Lecturii constituie o invitație la lectură pentru toți sucevenii, indiferent de vârstă, dar în special pentru copii, știut fiind faptul că lectura dezvoltă vocabularul şi creativitatea, având un rol deosebit în formarea micilor cititori. În acest sens, menționăm că Biblioteca Bucovinei asigură egalitatea accesului la informații și la documentele necesare informării, educației permanente, petrecerii timpului liber și dezvoltării personalității utilizatorilor, fără deosebire de statut social sau economic, vârstă, sex, apartenență politică, religie ori naționalitate.
Program activități:
– „Biblioteca vine la tine!”
Reprezentanți ai Bibliotecii Bucovinei vor fi prezenți în mai multe școli pentru o serie de activități specifice de promovare a lecturii, în general, și a Bibliotecii Bucovinei și a serviciilor oferite, în special, respectiv a noilor colecții ale bibliotecii, precum și a importanței lecturii în formarea copiilor și tinerilor; la activități vor participa elevi din unitățile de învățământ în cauză, din clasele primare și gimnaziale. Activitățile din școli, în cadrul cărora vor avea loc inclusiv diverse lecturi publice ale invitaților și/sau ale elevilor, se vor desfășura după cum urmează:
- 9.30-11.00, Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava
- 13.00-14.00, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava
- 14.00-15.00, Școala Gimnazială „Constantin Morariu” Pătrăuți
10.00-12.00, Biblioteca Bucovinei (Sala de Artă „Elena Greculesi”, Sala de lectură):
– „Maratonul lecturii”
Elevi din clasele primare de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, însoțiți de cadre didactice, respectiv organizați în grupe, cu un număr limitat de participanți datorită normelor anti-Covid în vigoare, vor participa la un Maraton al Lecturii, desfășurat în cadrul Bibliotecii Bucovinei (respectiv la Sala de Artă „Elena Greculesi” și la Sala de lectură), sub coordonarea bibliotecarilor.
17.00-18.00, Biblioteca Bucovinei (Sala de Artă „Elena Greculesi”):
– Lectură publică: Scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă citește public poezie din cel mai recent volum al său – „Insectele Imperiului [câte ceva despre orbirea șamanilor]”, Editura Charmides, 2021. Prezintă criticul literar Gina Puică.
Activitate organizată în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bucovineni.
* Participarea este limitată conform normelor anti-Covid în vigoare, prezența în sală fiind permisă doar pentru persoanele care fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru maximum 21 de persoane, cu purtarea măştii de protecţie.
Biblioteca Bucovinei (Corp A, Corp B):
– Expoziții de carte: „Spiru Haret și Titu Maiorescu – Întemeietorii învățământului modern românesc”.
În același timp, biblioteca va fi implicată, inclusiv online, și în alte activități desfășurate în alte unități de învățământ:
10.00-15.00, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava:
– „Cu lectura în ghiozdan”
Elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, atât din clase gimnaziale, cât și din cele de liceu, vor participa la mai multe activități desfășurate în cadrul unității de învățământ, unde participarea bibliotecarilor din cadrul Bibliotecii Bucovinei va fi asigurată online.
Din program:
- Să citim din lecturile copilăriei – lecturi ale elevilor de la profilul pedagogic pentru elevii din clasele primare
- Cartea mea preferată – expoziție de afișe realizate de elevii claselor de liceu
- Jurnal de cititor – realizat de elevi de gimnaziu și de liceu
- Pledoarie pentru lectură – prezintă elevi de gimnaziu
- Noutăți editoriale la biblioteca școlii! – prezentare de carte
- Vizită online la Biblioteca Bucovinei – film de prezentare a colecțiilor Secției împrumut pentru copii
Lasa un raspuns