Locuitorii comunei Cornu Luncii au marcat marți, 6 noiembrie, 100 de ani de la intrarea triumfală a armatei române în Bucovina, condusă de generalul Neculcea.

La eveniment au participat numeroase oficialități, în frunte cu prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, senatorul Virginel Iordache și deputatul Emanuel Havrici. Au fost prezenți și reprezentanții la vârful instituțiilor aparținând Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului Școlar Suceava și altor instituții, precum și primarului orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, primarul comunei Sucevița, Dorin Pînzar, primarul comunei Preutești, Ion Vasiliu și primarul comunei Fântâna Mare, Vasile Mucilenița.

Nu în ultimul rând, evenimentul s-a bucurat de prezența ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, însoțit de un sobor de preoți, care a oficiat ceremoniile religioase.

 

Plăcuță comemorativă dezvelită la fostul pichet grăniceresc, inaugurat ca Muzeu al Unirii

 

Prima oprire a fost la clădirea fostului pichet grăniceresc, inaugurat ca Muzeu al Unirii, pe frontispiciul căruia a fost dezvelită o plachetă comemorativă.

Apoi, toate trupele de militari prezente la eveniment au reconstituit momentul din noiembrie 1918, intrarea trupelor militare, Cornul Luncii fiind prima comună care s-a unit cu țara. După sfințirea muzeului, a fost sfințit și locul în care va fi înălțată Poarta Veșnicei Uniri.

„Astăzi este o sărbătoare mare pentru comuna Cornu Luncii. Acum 100 de ani, armata română a intrat exact prin acest loc în Bucovina și suntem prima comună care s-a unit cu țara”, a declarat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

 

Momente emoționante la Panteonul Eroilor

 

În continuare, adunarea s-a deplasat la Panteonul Eroilor și Monumentul închinat Eroului Martir, sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici, ucis de un glonte în timpul revoluției decembriste, la numai 22 de ani. În prezența tatălui și surorii eroului, au fost sfințite și dezvelite monumentul dedicat acestuia și panteonul, pe frontispiciul acestuia din urmă fiind înscrise numele celor aproape 350 de eroi ai comunei.

„Suntem aici, la Cornu Luncii, la un moment de comemorare a eroilor acestei comune. Este de apreciat efortul domnului primar care a reușit să reunească mai multe evenimente. Este de apreciat și efortul acestuia și în ceea ce privește acest recensământ pe care l-a făcut pentru eroii comunei Cornu Luncii. A numărat din poartă în poartă 334 de eroi. Începând cu cei 6 soldați tineri care au murit în Războiul de Independență, apoi vorbim de eroii de luptă care au căzut pe front în cele două războaie mondiale și vorbim și de eroii contemporani cu noi: tânărul de 22 de ani, Constantin Puiu Mihalovici, pentru care tatăl lui  a vărsat aici lacrimi”, a declarat prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi.

Senatorul Virginel Iordache a  felicitat Consiliul Local al comunei Cornu Luncii, pe primarul Gheorghe Fron și pe cei care au luat parte la eveniment.

„Astăzi, la Cornu Luncii, s-a săvârșit și continuă să se săvârșească unul dintre cele mai emoționante moment din activitatea pe care o desfășor. Astăzi, aici, se comemorează și se cinstesc cei care odată au luptat și au căzut pentru noi. Este păcat că ne aducem aminte de ei doar în astfel de momente”, a declarat Virginel Iordache, care le-a transmis dascălilor din comună, să aducă în atenția copiilor aceste înălțătoare clipe.

La eveniment a participat și deputatul Emanuel Havrici care a vorbit despre sacrificiul celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. Asta trebuie înțeles. Aceasta este semnificația acestei întâlniri de aici.

 

„Dacă nu erau acești înaintași, de o asemenea valoare, care au uitat de viața lor, de familiile lor, de averea lor, noi azi, în Bucovina, am fi vorbit limba rusă. Acest pământ este plin de sânge, de oase și de suferință. Din suferința aceasta suntem noi ceea ce suntem azi ca nație. Poate  ca astfel de momente, atât de importante, ne pot trezi la realitate. Pot să înțeleagă și cei din afară ce este românul și românismul, care este esența noastră ca nație: biserica, armată și limba română – cei trei piloni fundamentali”, a declarat deputatul sucevean.

Primarul comunei, Gheorghe Fron, le-a mulțumit tuturor celor care au participat la eveniment, Armatei Române care și atunci și acum este la datorie, părintelui paroh Florea Gabriel sau părintele-pompier, așa cum este cunoscut de toată lumea, dar și celor care s-au implicat atât financiar cât și fizic la construirea Panteonului Eroilor și Monumentului închinat sublocotenentui post-mortem Constantin Puiu Mihalovici.

Cu ocazia acestui eveniment a avut loc și lansarea cărților „Generalul Zadik în Bucovina”- prof. Ioan Filipciuc, „Câmpulungul în zorile Unirii”- Ioan Bilețchi Albescu și Traian Roșu, „Reflecții privind România Mare”-prof.univ. Mihai Iacobescu, „Dulce-amar de Bucovina”- Doina Cernica, „Drumul României spre catastrofă 1918-1940”- prof.dr. Gică Manole.
La Păiseni, lângă Monumentul eroului poet, sublocotenent post mortem Ioan Grosaru, mort în timpului teatrului de operații din Irak, după o scurtă ceremonie religioasă s-au depus coroane, jerbe de flori și a fost recitată o poezie scrisă de Ioan Grosaru.

 

 

Narcisa Ciotină, declarată „Cetățean de onoare” al comunei Cornu Luncii

 

Sublocotenentul Narcisa Maria Ciotină, cea care a obținut cea mai mare medie dintre colegii săi de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, fiind șefa promoției 2018 „Centenarul Marii Uniri” din Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, a primit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Cornu Luncii.

Aceasta a mulțumit tuturor celor care au contribuit la evoluția și pregătirea sa: părinților, dascălilor dar și locuitorilor comunei Cornu Luncii.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru cinstea  pe care mi-ați oferit-o prin acordarea acestui titlu de cetățean de onoare și sper că astăzi odată cu împlinirea  a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Cornu Luncii să aprindă în sufletele noii generații patriotismul,  dragostea de țară și aspirația spre altceva”,  a spus aceasta.

Narcisa Maria Ciotină este absolventă a Colegiului Militar Național „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, instituție unde, de asemenea, s-a remarcat prin rezultatele deosebite la învățătură, deținând gradul onorific de elev sergent major.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.