Prevenirea faptelor cu violenţă este o prioritate constantă a poliţiştilor. Atunci când actele de violenţă se manifestă în familie, problematica devine mult mai complexă, urmările şi implicaţiile generate putând afecta , uneori, iremediabil evoluţia copiilor.

În perioada octombrie – decembrie 2016, poliţiştii derulează campania de prevenire „Tăcerea te face complice – Opreşte violenţa!”. Campania îşi propune responsabilizarea tuturor în a denunţa faptele de violenţă, astfel încât să poată fi prevenite din timp potenţiale drame şi tragedii. De asemenea, campania îşi propune mediatizarea intensă a informaţiilor privind modul de solicitare şi obţinere a ordinului de protecţie, în condiţiile prevăzute de lege.

Pentru a exemplifica utilitatea acestui instrument legislativ şi consecinţele nerespectării ordinului de protecţie, prezentăm un caz recent care a dus la încarcerarea agresorului.

La data de 12.10.2016, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Moară, au fost sesizați direct de către  o femeie de 43 ani, din comună Moară, despre faptul că fostul său soț de 46 ani, din aceeași localitate, a pătruns fără drept în locuinţa familiei din comună Moară, fiind sub influența alcoolului și manifestându-se violent, încălcând prin aceasta prevederile ordinului de protecţie emis de Judecătoria Suceava în data de 25.05.2016.

Întrucât bărbatul era sub influența băuturilor alcoolice și se manifestase violent, în noaptea de 12./13.10.2016 a fost internat la Spitalul Județean Suceava – Secția Psihiatrie Burdujeni.

În  urma cercetărilor efectuate de polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Moară, la data de 13.10.a.c., procurorul de caz a dispus confirmarea urmăririi penale față de  bărbatul de 46 de ani pentru săvârșirea infracţiunii de „nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”.

De asemenea, în dimineața de 13.10.a.c., cel în cauză a fost externat din spital, astfel că s-a dispus de către polițişti luarea față de suspect a măsurii preventive de reținere pentru 24 ore, fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava.

La nivelul întregului judeţ au loc întâlniri cu cetăţenii, iar poliţiştii de proximitate şi poliţiştii de prevenire merg în familiile în care au fost înregistrate fapte de violenţă pentru a vorbi cu victimele şi a gestiona evoluţia ulterioară a situaţiilor conflictuale.

Un aspect important al întâlnirilor îl au promovarea ordinului de protecţie – un instrument legislativ extrem de util în vederea prevenirii recidivei faptelor cu violenţă.

Trebuie precizat că şi datorită mediatizării intense şi acţiunilor de informare derulate de poliţişti împreună cu partenerii mass-media, în primele 6 luni ale anului 2016 au fost solicitate 17 asemenea ordine de protecţie, faţă de doar 11 în întreg anul precedent.

Legea nr. 217/2003 privind combaterea violenţei în familie a fost modificată la finalul anului 2015, mai exact pe 30 decembrie, atunci când în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 979 a fost publicată Legea nr. 351/2015, act normativ care deja îşi produce efectele.

Concret, potrivit documentului, cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.

„Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii. Cererile se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie”, scrie în actul normativ menţionat anterior.

Conform legii, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică, ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţa din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respectiv obligaţii sau interdicţii.

Sancţiunea nerespectării ordinului

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Este cert că la acest moment ordinul de protecţie şi însăşi aplicarea acestei măsuri reprezintă un element de noutate pentru sistemul legislativ românesc, ca de altfel şi pentru instituţiile abilitate să îl pună în execuţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.