În seara de vineri, 4 martie 1977, la ora 21.22 România a fost zguduită din temelii de un puternic cutremur cu magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei.
Acesta este al doilea mare cutremur din Românica secolului XX, deoarece în 1940, România mai fusese afectată de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul din 4 martie 1977 a provocat pagube în special în sudul ţăriii şi Bucureşti.

Au murit 1.570 de oameni, iar peste 11.000 de persoane au fost grav accidentate.

Cutremurul a avut drept efect producerea de fenomene geomorfologice în sudul, estul şi nordul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei, cum ar fi, alunecări de teren sau tasări de apă.
Durata seismului ce a dărâmat din temelii oraşul Zimnicea şi o parte bună din Bucureşti a durat 55 de secunde, de atat a fiind nevoie ca panica sa atingă cote impresionante.

Trebuie subliniat faptul că Nicolae Ceauşescu era conştient de sensibilitatea capitalei la cutremure, dar nu a făcut nimic. Era informat despre  faptul că majoritatea clădirilor au nevoie de reconsolidare, însă a fost mai degrabă preocupat de planul său de a aranja capitala după bunul plac. O notă informativă trimisă de un turnător al Securităţii dintr-un institut de construcţii arată conform stastisicilor oficiale că peste 1.500 e imobile P+4 la nivelul Capitalei aveau nevoie de consolidări.

Documentul arată cum ordinele venite de sus au dus însă la încetarea consolidării acestor clădiri afectate de cutrem şi la lucrări făcute de mântuială, în pofida recomandărilor proiectanţilor şi inginerilor, citează gandul.info.
În urma acestei catastrofe s-au stins şi câteva personalităţi maracante ale Rromâniei: Doina Badea, Toma Caragiu, Alexandru Borcăneţ şi prozatorii A.E.Bacconski şi Alexandru Ivasiuc.

Pe 5 martie 1977 a fost instituit prin decret prezidenţial, starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării, s-a impus urgentarea scoaterii tuturor victimelor de sub dărmături, identificarea locuinţelor şi a clădirilor publice .

”Relevând intensitatea distrugătorului cutremur, Agenția France Presse transmite că acesta a lovit România cu o forță echivalentă cu cea a zece bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima. Pagubele materiale provocate la București — arată agenția — sunt mult mai serioase decât s-ar fi putut crede imediat după producerea sinistrului”, prezenta ziarul ”România liberă” din 8 martie 1977.

Cutremurul din martie 1977 a provocat un ecou imens în întreaga lume, România fiind încurajată de numeroaşi lideri mondiali şi organizaţii ce şi-au arătat sentimentele de solidaritate faţă de această catastrofă.