În 2020, viața cotidiană a fost pusă pe pauză timp de mai multe luni. Ne-am luat acasă laptopurile și fabricile de birou, ne-am instalat pe canapea, am învățat termeni noi precum „distanțare socială” și am aflat că nimeni nu știa să se spele corect pe mâini. 

Având mai mult timp liber decât oricând, mulți suceveni au îmbrățișat noi hobby-uri, legate de pandemie. Anii au trecut, s-a revenit la „viața normală”, însă pasiunile descoperite în perioada pandemică au rămas. 

Iată 5 activități care încă nu au fost abandonate, deși acum sunt opțiuni nelimitate pentru petrecerea timpului liber.

Gătitul

Restaurantele au fost închise câteva luni bune în pandemie, iar activitatea firmelor de catering – care oricum erau mai puțin numeroase decât în prezent – a fost limitată. În acel context, mulți dintre cei care obișnuiau să își procure mâncarea „de-a gata” au fost nevoiți să intre în bucătărie și să învețe să gătească.

Ei au descoperit că a găti este pe cât de util, pe atât de relaxant. Folosind ingrediente de calitate, mâncarea era mai bună și mai ieftină decât ce cumpărau anterior. În Suceava, ca și în restul țării, chiar și pâinea se făcea în casă, întrucât era posibil ca pâinea din comerț să transporte microbi. O mare parte din cei care au început să gătească în perioada pandemică au transformat această activitate într-un hobby practicat și în ziua de astăzi.  

Sportul

În 2020 și 2021, auzeai de peste tot că este bine să practici sport pentru a avea un organism puternic, capabil să lupte cu virusul. Au început să facă mișcare în casă chiar și cei mai comozi, tutorialele postate pe internet de diverși instructori de fitness fiind la mare căutare.

Ca și în cazul gătitului, cei care au început să practice sportul abia în pandemie au văzut cât de bun este acest obicei, la care nu au mai renunțat. Mișcarea regulată a venit la pachet cu ambiția de a respecta un regim alimentar care să nu anuleze beneficiile aduse corpului de efortul fizic.

Jocurile video

În timpul carantinei, lumea s-a orientat spre distracția online. Întâlnirile între prieteni nu mai erau posibile, socializarea fiind redusă spre zero. Din fericire, a existat internetul, care ne-a ajutat să trecem mult mai ușor peste acea perioadă. Pasionații de jocuri video au fost cel mai puțin afectați, competițiile de la distanță desfășurându-se în ritmul normal. Între timp au apărut și alte platforme, precum cazinou online Mr Bit, cu oferte de jocuri tot mai bune. 

Jocurile video reprezintă și în prezent unul dintre hobby-urile preferate ale tinerilor. Numărul practicanților a crescut foarte mult în pandemie, iar fenomenul poate fi asemănat cu un bulgăre care a început să se rostogolească, fiecare jucător aducând dintre apropiați în această lume a distracției online.

Călătoriile virtuale

Cel mai greu a fost pentru cei care erau obișnuiți să călătorească, în țară sau în străinătate. Frontierele au fost închise o perioadă lungă, singura modalitate de a vedea alte locuri fiind tot pe calea internetului. Programele de tipul Google Street View au fost ca un refugiu. Pentru cine nu cunoaște acest soft, trebuie spus că te poți plimba virtual pe străzile Londrei sau Parisului fără să îți părăsești casa din Suceava. 

Mulți mai recurg și astăzi la aceste călătorii virtuale, alegând orașe din țări exotice, pentru a vedea peisaje și atmosfera de acolo. De asemenea, există camere web care transmit live de pe plaje celebre din toată lumea. Sunt suficiente câteva click-uri pentru a afla, în timp real, dacă bate vântul în Miami.

Meditația

Cropped image of young woman and her little daughter doing yoga together at home

Meditația este unul dintre hobby-urile descoperite în pandemie și la care nu s-a renunțat după aceea. În timpul carantinei, mulți au experimentat stări de anxietate. Mai pe românește, au simțit că înnebunesc, o contribuție la această stare având și știrile care, intenționat sau nu, semănau teroarea în rândul oamenilor.

Exercițiile de concentrare au fost de mare ajutor pentru combaterea depresiei. Cei care au avut curiozitatea să practice exerciții de meditație și-au regăsit calmul și liniștea. De calm și de liniște avem mare nevoie și acum, când am revenit la viața pe repede-înainte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.