Tot mai mulți tineri care studiază sau lucrează în orașele mari își doresc să se întoarcă în orașele și satele natale, însă amână decizia din cauza lipsei de oportunități pe care le oferă aceste zone. Există însă și destule exemple de români deveniți antreprenori odată cu mutarea de la oraș, la sat.

Dacă în anii ‘90, mutarea orășenilor la sat era aproape de neconceput în România, lucru pe care îl arată chiar cifrele (doar 27.000 de locuitori au făcut acest pas, potrivit datelor Institutului de Statistică), lucrurile stau cu totul altfel astăzi, numărul acestora fiind mult mai mare.

 

Este o tendință pe care o observăm tot mai mult peste tot în lume și o idee care a început să le surâdă și românilor, din diferite motive: fie pentru că nu mai vor să plătească un cost ridicat de trai, fie pentru că își doresc să ajute comunitățile sau să pună pe picioare propria afacere, centrată pe activități care au legătură cu zonele rurale.

 

Unii tineri care au făcut o astfel de mutare și care vor să pună umărul la dezvoltarea satului în care locuiesc, i-au convins pe oamenii de aici să îi aleagă în administrația locală, alții, care s-ar putea orienta spre afacerile momentului, ca IT-ul, aleg în schimb să investească în ferme și cultivarea terenurilor.

Este cazul lui Iustin Paraschiv, unul dintre cei mai tineri antreprenori care au reușit să câștige din afaceri tradiționale, care, deși nu sunt neapărat dezvoltate în sate, reprezintă investiții în domeniul agrozootehniei și păstrarea unor meserii pe cale să dispară. Acesta se ocupă de cultivarea terenurilor, creșterea de taurine, importurile de carne și deține și o fabrică de furaje.

 

În continuare, iată și câteva de idei de afaceri de mici dimensiuni, pe care le poți dezvolta în mediul rural, potrivit site-ului smallbusinesstrends.com:

 

  1. Poți deveni fermier, ceea ce înseamnă că poți cultiva legume, sau te poți ocupa de creșterea animalelor. În ultimii ani, în România au apărut câteva ferme bio – afaceri mici, dar care au găsit clienți cărora le livrează fructe și legume acasă sau la birou.

 

  1. Vânzător de antichități – Dacă locuiești într-o zonă rurala cu istorie și tradiție, care ar putea trezi interesul turiștilor din țară și din străinătate, poți colecționa obiecte vechi dar cu o oarecare valoare, care spun povestea acestor sate și pe care le poți pune în vânzare online, sau participând la diverse târguri.

 

  1. Realizarea mobilierului artizanal este o altă idee de luat în seamă, mai ales că sunt din ce în ce mai căutate piesele unice, eventual pictate. Vei avea nevoie de tâmplari, asta dacă nu îți dorești să înveți chiar tu meșteșugul.

 

  1. Un service auto și o stație autorizată ITP sunt la fel de utile la sat, ca la oraș, cu condiția să nu ai prea multă concurență în zonă.

 

  1. Distribuirea semințelor pentru agricultură și gospodării poate fi o altă idee ușor de dezvoltat la sat și poate avea și o componentă online.

sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/magazin/5-idei-de-mici-afaceri-pe-care-le-poti-dezvolta-la-sat-1984746

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.