Mihai Dimian, rectorul USV, a prezentat pe pagina sa de Facebook, o imagine cu procentele celor mai mari patru centre universitare din totalul locurilor bugetate alocate în 2017 și 2018.
„Constat că mutările care s-au făcut au avut loc preponderent între universități din același centru universitar. Pe cicluri de studii, observăm că la licență 66% dintre locuri sunt alocate celor 4 centre, la masterat 71-72% iar la doctorat 84-85% (40% dintre locurile la doctorat fiind alocate Bucureștiului). Deci nu absolvenții de licență din București sunt direcționați către alte centre pentru masterat și doctorat ci invers și chiar într-o pondere majoră”, a declarat Mihai Dimian.
Rectorul USV a precizat că, timp de 10 ani a militat pentru elaborarea unei metodologii de alocare a locurilor bugetate și consideră că aceasta este abordarea normală a acestei probleme.
„În 2017 am fost membru al Consiliului Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior și am contribuit la elaborarea unui proiect de metodologie. Persoanele care spuneau că nu e treaba Consiliului să facă o Metodologie și care au amânat timp de un an elaborarea ei sunt prezentați acum ca eroii luptei pentru metodologie împotriva atribuirii prin decizie a Ministrului”, a mai declarat acesta.
Mihai Dimian susține și faptul că finanțarea trebuie să țină cont de performanță.
„Momentan există anumite criterii de performanță dar ele conduc la diferențe de doar +-15% față de medie pentru un student, ceea ce nu este de ajuns pentru a încuraja performanța.
Deci, la finanțarea per student ar trebui să conteze mult mai mult performanța. La facilitatea de a studia fără taxă, performanța trebuie sa fie un factor dar e mai importantă asigurarea unei distribuții echilibrate pe regiuni din mai multe motive (costurile familiei pentru a susține un student (chiar și fără taxă) departe de casă devin echivalentul taxei, mulți tineri renunță la a mai urma studii universitare dacă îi trimiți să studieze fără taxă în celălalt colț al țării, dezvoltarea regiunilor trebuie să fie una echilibrată, etc.).
Lasa un raspuns