Fie că ne referim la infrastructura rutieră, educație, cultură sau sănătate, sau la orice alt domeniu de activitate, în comuna suceveană Bosanci lucrurile merg spre bine.
Primarul Neculai Miron, cel care reprezintă interesele oamenilor de aici se implică activ în problemele comunității și în găsirea soluțiilor. Același lucru se întâmplă și când vine vorba de investiții.

Așa se face că locuitorii comunei Bosanci vor beneficia în următorii ani de cel mai modern Centru Medical. În cursul acestor zile muncitorii lucrează la nivelul parterului, după ce săptămâna trecută au terminat executarea plăcii din beton armat monolit. Clăadirea are o suprafață de circa 1000 de metri pătrați, iar valoarea acestei investiții este de 2.900.000 de lei, fiind finanțată prin PNDL 2. Primăria a pus din bugetul propriu pentru această investiție 300.000 de lei.
Centrul Medical din Bosanci va dispune de un cabinet de stomatologie, patru cabinete de medicină generală, un spațiu pentru ecografie, o farmacie și patru saloane de internare temporară. Clădirea va avea două etaje și mansardă, unde vor fi trei apartamente și o garsonieră pentru cadrele medicale.

Orice localitate care se dorește europeană și modernă investește și în apă și canalizare, acest proiect reprezentând până la urmă, un ABC al civilizației. Primarul Miron a precizat că acest proiect extrem de important pentru comunitate este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, proiectul beneficiind de un buget de 2.130.580 de lei, iar lungimea acestei rețele fiind de 8 km.

Din păcate firmele specializate nu s-au prezentat la primele două licitații, de aceea proiectul a fost din nou scos la licitație”, a spus primarul Neculai Miron.

Trebuie spus și că în zona Coastă a fost dus la bun sfârșit proiectul care se referă la extinderea cu 2,2 km a rețelei de apă potabilă, proiect în valoare de 280.000 de lei.

Cu aceeași problemă a licitațiilor edilul se confruntă și la școlile gimnaziale din Bosanci. Proiectul are un buget de 1.550.000 de lei, dar nici aici nicio firmă nu s-a arătat interesată să deruleze această investiție.

Din păcate la cele două licitații nu s-au prezentat firme specializate care să execute respectivele lucrări. Se pare că lipsa forței de muncă afectează puternic acest domeniu, iar noi ca localitate ne dorim foarte mult implementarea cât mai curând a acestor două proiecte”, a mai spus Miron.
Și în domeniul infrastructurii rutiere comuna Bosanci a cunoscut progrese importante.
Proiectul de modernizare prin asfaltare a drumului de 4,2 km obținut prin PNDL 1, de la Școala Deal până în Văratec, apoi de acolo până la Cooperativa Puiu și Fântâna cu Cruce a fost finalizat. Au mai rămas circa 2 km de șanț de betonat și ieșirile din intersecții”, a declarat primarul Neculai Miron.

De asemenea, prin AFIR se derulează și modernizarea Drumului Județean 208, însă, deși contractual de finanțare privind modernizarea drumului ce străbate comuna Bosanci din Udești spre Ipotești a fost semnat în cursul anului trecut, proiectul bate pasul pe loc. De-abia pe 17 septembrie a.c. a fost finalizată proiectarea drumului care are o lungime de 173 de km și conectează municipiul Suceava de municipiul Iași. Drumul Iași – Suceava, are o valoare de 327.030.642 de lei, obiectiv aflat în curs de implementare.

Tot la AFIR avem depus un proiect prin care ne dorim asfaltarea a opt tronsoane de drum, din care șapte în Bosanci și unul în Cumpărătura cu o lungime de 5,2 Km. În acest moment acest drum este în faza de proiectare după care se va trece la licitație. Acest drum beneficiază de o finanțare europeană de 5.300.000 de lei”, a mai precizat primarul de Bosanci.

Investițiile continuă și în domeniul culturii și educației. Așa se face că astăzi Căminul Cultural din comună are în dotare, odată cu implementarea proiectului derulat prin AFIR, cel mai modern mobilier, cele mai noi instrumente muzicale, dar și costume populare specifice zonei.

Tot prin AFIR este derulat și proiectul pentru Grădinița „Căsuța din povești”, în valoare de 1.421.000 de lei. În acest moment se lucrează la consolidarea clădirii, după ce, în prealabil, a fost dat acoperișul jos pentru a pune unul nou. Cei peste 100 de copii vor beneficia de toalete moderne și încălzire permanentă printr-o centrală termică.

Și în ceea ce privește achiziția unui tractor multifuncțional cu remorcă, prevăzut cu un utilaj pentru deszăpezire, dar și un utilaj pentru întreținerea spațiilor verzi, prin GAL Valea Siretului de Jos, lucrurile evoluează, proiectul fiind într-un stadiu de implementare.

O altă realizare majoră a primarului Miron se referă la faptul că aproximativ 100 de gospodării din zona Cooperativei „Puiu” și Vârât 1 au fost racordate la rețeaua de gaz, de la începutul mandatului său până în prezent.

A fost depusă documentația pentru obținerea avizului de racordare pentru extinderea rețelei de gaz cu o lungime de 5.463 de metri, în zona Lan, pentru 152 de beneficiari. Lucrarea a fost licitată și firmei câștigătoare îi vom da ordin de începere a lucrărilor, iar după proiectare, care poate dura circa două săptămâni, vor trece la realizarea lucrării”, a spus Miron.

Și proiectul care prevede extinderea rețelei de iluminat public, și realizarea unui post de transformare, care va asigura alimentarea cu energie a trei zone din comună, a fost realizat. Circa 30 de gospodării din zona Heșcu beneficiază de lumină, iar șase case din zona Dealul Costi și patru din zona C.A.P. deal au electricitate. Proiectul inițiat de primarul Miron a avut o valoare 450.000 de lei.
Până la finele anului se dorește terminarea lucrărilor de extindere a iluminatului în zona Văduț, Cobzei, zona rromi și zona din spatele depozitului de marmură de la Cumpărătura. Toate proiectele sunt la licitație în acest moment.
Totodată, au mai fost cumpărate 200 de lămpi cu led pe lângă cele 400 care au fost achiziționate anul trecut.
Noi avem 950 de stâlpi iar în ședința următoare vom dori să achiziționăm 350 de lămpi, astfel toată comuna va fi iluminată. Mai trebuie spus că în dealul Ciuri șase case vor avea lumină deoarece se vor monta panouri fotovoltaice”, a declarat Neculai Miron.

Tot la capitolul realizări se află și finalizarea celor două parcuri de joacă în zona de lângă Sala de Sport și la Școala din Deal.
„Am schimbat acoperișul la Școala de la Cumpărătura, iar la următoarea ședință de Consiliu Local vom propune spre aprobare anveloparea clădirii, pentru a crește confortul termic. Proiectul se va realiza în urma rectificării bugetare. Ne dorim să realizăm în acest an proiectul acesta”, a declarat pentru SuceavaLive, edilul comunei Bosnaci.

De asemenea, și la remiza de pompieri se lucrează, iar primarul dorește să le propună consilierilor locali o serie de proiecte necesare dezvoltării comunei Bosanci, la următoarea ședință pe care o vor avea.

Tot la aceeași ședință vom propune ca zona Șipte, unde odată se depozitau gunoaie, să fie împrejmuită, iar piața din deal să fie modernizată. Aici ne propunem să împrejmuim piața cu un gard din bolțari aparent și să pavăm acest loc cu circa 400 metri pătrați cu dale. Realizarea acestui proiect se va face în urma unei sponsorizări de la firma Symetrica. Vom supune din nou spre aprobare pavarea trotuarelor pe Drumul Județean 208 A, lucrarea având o lungime de 4 km”, a arătat primarul Miron.
În ceea ce privește intabularea din localitate, circa 2200 de parcele sunt în curs de intabulare.
Și bisericile vor primi finanțare. Cele 6 unități de cult din comună vor primi 150.000 de lei. Vorbim aici de trei biserici ortodoxe, două penticostale și una baptistă.

 

Și în ceea ce privește nomenclatorul stradal comuna Bosanci a făcut pași importanți. În toată comuna s-au montat tăblițele cu numele străzilor, iar de luni se va trece la montarea numerelor la case.

Un element de noutate din cadrul acestei primării este și faptul că toți angajații instituției primesc în fiecare dimineață câte o pizza, iar marțea și vinerea persoanele cu venituri modeste primesc 1.050 de pâini.

În ceea ce privește planurile de viitor, primarul comunei Bosanci, Neculai Miron a arăt că așteaptă deschiderea unui program național sau european pentru asfaltare,în caz contrar se vor aloca bani din bugetul propriu pentru asta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.