Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că unul dintre punctele de referință al programului de guvernare, cel referitor la politicile sociale, cuprinde angajamentele social-democraților față de acea parte a poporului român căreia îi datorăm existența și devenirea noastră.
Acesta s-a referit la „seniori”, adică la pensionari, iar în acest sens a prezentat principalele modificări ale legii care se referă la aceștia.
„Este și acesta un motiv pentru care am dorit să mă refer la proiectul Legii pensiilor. Edificat pe baza prevederilor Comisiei Naționale de Prognoză, avizat favorabil de Consiliul Economic și Social, de Ministerul de Finanțe și de Ministerul Justiției, discutat cu patronatele și sindicatele ca și cu reprezentanți ai asociațiilor de pensionari, încredințat dezbaterii publice din luna august a anului curent, proiectul de lege a ținut cont de toate răspunderile asumate în acest sens de programul de guvernare. Menită, în principal, înlăturării inechităților, guvernate, putem zice, de anterioarele prevederi legale în domeniu, noua lege se referă fără ambiguități la condițiile generale legate de vârsta de pensionare, de stagiul minim ca și de stagiul complet de cotizare, propunând rectificări, cum ar fi introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, micșorarea vârstei de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la 16 ani.
Reducerea vârstei de pensionare, pentru cei care muncesc în condiții deosebite sau speciale, majorarea cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător. Nu este lipsită de importanță prevederea ca Valoarea Punctului de Referință să crească și în funcție de creșterea reală a salariului brut realizat, prevedere asumată ca urmare a discuțiilor cu sindicatele. Proiectul mai prevede și posibilitatea ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizația socială minimă în loc de pensie”, a declarat Stan.
Autorii proiectului nu au omis a se referi la aspectul de maximă importanță a impactului bugetar ce va fi produs de aplicarea noii legi. Se vorbește astfel despre 8,4 miliarde lei în anul 2019, 24,8 miliarde lei în 2020, 51 miliarde lei în 2021 și 81 miliarde lei în 2022, iar cifrele menționate sunt susținute de prognozele Comisiei Naționale de Prognoză pentru următorii patru ani.
„Îmi permit să citez în această privință pe primul ministru, care afirma că legea în discuție este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susținută de valoarea bugetului. Cu atât mai mult, trebuie să-mi exprim regretul dublat de o profundă stupefacție față de lipsa de considerație la adresa memoriei populare manifestată de așa-ziși lideri, altfel contestați de proprii lor colegi. Cum spuneam îndrăznește un atare personaj să afirme că PSD a ”tăiat pensiile”. Termenul folosit în această penibilă încercare de a denatura adevărul este mai mult decât prezent în acea memorie colectivă de care tocmai vă vorbeam. Pensionarii nu au uitat cine le-a ”tăiat” de fapt pensiile, tratându-i disprețuitor drept ”asistați social” după o viață de muncă”, a conchis senatorul sucevean.
Lasa un raspuns