Senatorul PSD Virginel Iordache a susținut o declarație politică cu tema „Semnificația Unirii Bucovinei cu Țara”, în semn de respect pentru bucovineni și pentru cei care au contribuit și făurit Marea Unire.

Potrivit acestuia, există momente în istorie care ne schimbă perspectiva asupra vieții, iar în cazul evenimentelor istorice, transformarea la care asistăm nu se petrece doar nivel individual, ci putem vorbi despre despre o transformare mult mai complexă, resimțită la nivel colectiv.

„Atunci când vine vorba despre un eveniment istoric major, asistăm practic la o schimbare de paradigmă, pe care o putem raporta la întreaga societate. Discutăm aici despre un punct zero de la care pornim, așezând noua realitate pe temeiuri mult mai profunde și cu semnificații aparte, care își întinde ramificațiile peste timp. Un astfel de moment istoric care a modelat sufletul românesc a fost Unirea Bucovinei cu Țara”, a transmis senatorul sucevean.

Acesta a prezentat și un scurt istoric al Unirii Bucovinei cu Țara, precizând că românii și-au organizat și afirmat pas cu pas, deceniu după deceniu, generație după generație dorința de eliberare și unire cu patria mamă, dar faptul că ziua de 28 Noiembrie are, pentru bucovineni, o semnificație aparte.

„Ea reprezintă mai mult decât unirea cu țara. Această zi ne-a demonstrat că atunci când vine vorba de interesul național, trebuie să avem puterea să trecem peste diferențele de viziune politică, peste interesele personale sau de grup, punând pe primul loc binele celor pe care îi reprezentăm. Tot această zi ne-a arătat că noi, românii, sunt un popor puternic și perseverent atunci când vine vorba de apărarea unor idealuri înalte și că nu facem compromisuri atunci când trebuie să ne apărăm identitatea.
Totodată, Unirea Bucovinei cu Țara reprezintă o lecție de demnitate și patriotism, când am avut curajul să spunem „Nu!” celor care voiau în acea vreme ca Bucovina să aibă alt traseu istoric, încercând să ne dezbine”, a mai declarat Virginel Iordache.

Senatorul sucevean susține că este semnificativ și felul în care oamenii politici ai vremii au găsit puterea de a-și depăși orgoliile, lucrând împreună, în ciuda diferențelor de opinie, pentru a găsi cele mai optime soluții pentru ca idealul Unirii să se îndeplinească.

„Felul în care aceștia s-au comportat în acest moment istoric, ar trebui să fie un exemplu pentru noi, cei de-acum și să ne concentrăm eforturile mai mult spre ceea ce putem realiza împreună, decât spre ceea ce nu putem realiza nici măcar singuri.
În același timp, trebuie subliniat faptul că, întoarcerea Bucovinei la Patria mamă a însemnat un pas decisiv spre realizarea Marii Uniri, moment care a rămas în conștiința noastră națională, ca fiind cea mai importantă realizare istorică a neamului românesc”, a spus senatorul Iordache.

Potrivit acestuia, aflându-ne în apropierea acestui mare ceas aniversar, se cuvine să facem o reverență în fața înaintașilor noștri, acei oameni demni, adevărați oameni de stat, care au reușit să învingă toate dificultățile puse în față de istorie, pentru a ne bucura timp de câteva decenii, prea puține din păcate, de o Românie Mare, în care Bucovina și-a ocupat rolul meritat în cartea de aur a istoriei naționale.

„Bucovina a rămas un spațiu al miracolului. Aici tradițiile au rămas la fel de vii, ca în trecut, iar sufletele oamenilor au rămas curate, protejate fiind de zidurile mănăstirilor și credința nestrămutată în Cel de Sus. Este tărâmul locuit în mod armonios de naționalitați diferite, este tărâmul unde timpul și istoria au modelat caractere și virtuți, păstrând vie ordinea și curățenia vieții arhaice. Și da, domnilor, trebuie să ne amintim de asta!
România anului 2018 de astfel de aduceri aminte are nevoie .
Probabilitatea ca autenticitatea sufletului românesc să se păstreze la acest început de mileniu trei , este destul de redusă. Procesul de globalizare ne-a luat pe nepregătite. Nu putem îmbrăţişa alte culturi fără ca, în primul rând, să fi determinat potenţialul propriei noastre spiritualităţi și identități. Globalizarea nu înseamnă renunţarea la identitate, cum pare a fi înţeleasă de unii dintre contemporanii noştri. Ci, conştienţi fiind de propria noastră fiinţă naţională, trebuie să găsim o modalitate de a o pune în slujba celorlalte culturi pentru o evoluţie culturală comună cât mai completă. Vorbim aici despre o osmoză în care popoarele lumii nu renunţă la culturile din care se trag, nu renunță la istoria lor, ci se uită la alternativa oferită de fiecare în parte pentru o îmbogăţire a spiritului. O cultură completează pe alta şi împreună ne dovedesc un singur lucru: că toate ţările lumii nu sunt decât un singur popor, iar acesta poartă numele de Omenire”, a încheiat Virginel Iordache, senator PSD de Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.