Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel local, activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă, care se vor desfăşura la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, la Şcoala Gimnazială nr. 4 Suceava şi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava.
Anul acesta, Ziua Naţională Fără Tutun, promovează mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) „Tutunul distruge inimi! Alege sănătatea, nu tutunul!” , prin care se subliniază asocierea dintre consumul de tutun şi bolile cardiovasculare. Astfel, prin abordarea temei „Tutunul şi bolile cardiovasculare”, campania îşi propune să evidenţieze legătura dintre consumul de tutun şi bolile cardiovasculare, să crească gradul de conştientizare cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi şi pasivi şi să creeze oportunităţi de promovare a sănătăţii inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.
Consumul de tutun şi bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză a mortalităţii în lume, iar fumatul activ şi pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca şi cauză directă a bolilor cardiovasculare, după hipertensiunea arterială.
Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.
Măsurile propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt aliniate convenţiei cadru privind controlul tutunului şi includ:
- Monitorizarea consumului de tutun şi a politicilor de prevenire;
- Protejarea populaţiei de expunerea la fum, prin interzicerea totală a fumatului în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun şi la locurile de muncă;
- Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat;
- Avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de ţigări, prin editarea cu design standard, incluzând elemente grafice cu privire la riscurile asupra sănătăţii şi implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ şi pasiv;
- Aplicarea de interdicţii asupra oricăror forme de promovare a produselor din tutun;
- Creşterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile.
Lasa un raspuns