Ca urmare a protocolului încheiat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și FICE România, la nivelul centrelor de plasament din structura DGASPC Suceava s-au desfășurat activități de prevenire a violenței în rândul copiilor și tinerilor.

FICE România este o organizaţie neguvernamentală a profesioniştilor în educaţie şi în asistenţă socială, care apără drepturile copiilor, îndeosebi ale celor aflaţi în dificultate, şi este membră a FICE (Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative), organizaţie cu statut consultativ UNESCO, ECOSOC şi Consiliul Europei. FICE România a fost înfiinţată în 1990.
Vă prezentăm calendarul de desfășurare a acțiunilor desfășurate în perioada 1-19 noiembrie 2018, în județul Suceava, în cadrul Proiectului Național de conștientizare, consultare și participare a copiilor la prevenirea tuturor formelor de violență exercitate asupra lor în familie, școală,comunitate, din cadrul acestei campanii:
PROGRAM ACȚIUNI:
La Centrul de plasament ,,Mihail și Gavril” Solca:
În data de 06.11.2018 s-au desfășurat activități de prevenire a violenței dar și de prevenire a traficului de persoane – tipuri, manifestări, metode de combatere și prevenire la grupa I băieți. Activitățile au constat în vizionarea de conținut video cu tematică violentă în școli/bullying, abuzul și tipurile întâlnite cel mai des, precum și discuții cu beneficiarii privind felul în care pot evita și se pot proteja de aceste fenomene nedorite.
În data de 07.11.2018 a fost organizată activitatea ,, Trăim frumos fără violență,,
Activitatea a avut următoarele obiective:
-identificarea unor forme de violentă între copii;
-identificarea persoanelor de sprijin (adulții la care pot apela copiii) în cazul în care copiii sunt supuși violenței fizice sau verbale;
-recunoașterea formelor de abuz fizic, emoțional și verbal între copii;
Activitatea a avut următoarele etape:
-prezentarea unei povești cu tema: violența între copii, având ca titlu: oița, pisica si cățelul;
-identificarea formelor de abuz fizic , emoțional și verbal pe baza poveștii;
– realizarea unor desene, reprezentative ( violența reprezentată prin desene, masa rotundă).
În data 14.11.2018 s-a desfășurat activitatea ,, Să exmatriculăm violența în rândul copiilor,, la aceasta activitate au participat un număr de 20 beneficiari cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.
În desfășurarea activității s-a urmărit ca fiecare copil să înțeleagă ce înseamnă ,,violență,, care sunt tipurile de violență, factorii care duc la violență și totodată cum poate fi prevenită și unde trebuie să se adreseze atunci când sunt victimile violenței.
În finalul dezbaterii copii mai mici au prezentat prin desene formele violentei, iar cei peste 10 ani au completat cate un chestionar referitoare la tema prezentată.
La Casa de Tip Familial ,,Visătorii” Fundu Moldovei:
În data de 03.11.2018 a avut loc activitatea ,,Cum să prevenim violența și abuzul asupra copilului”. La această activitate au participat domnul Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt la IPJ Suceava și domnul Brian Douglas, directorRCHF.
Beneficiarii au realizat desene pe tema dată. Cele mai frumoase desene au fost premiate cu medalii și dulciuri. La sfârșitul activității purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava a explicat beneficiarilor ce este abuzul și violența și cum pot fi prevenite.
În data de 11.11.2018 a fost organizată activitatea ,, Violența în școli/ bullying ,, (vizionare de filmulețe)
În data de 19.11.2018 s-a sărbătorit ,, Ziua Internațională de prevenire a abuzului asupra copilului,,
Iar pe data de 20.11.2018 s-a organizat activitatea ,,Toți copiii au drepturi,,
In cadrul Casei de tip familial „Sfântul Gheorghe”, Dolhasca:
În data de 01.11.2018, s-au desfășurat activități de prevenire a violenței asupra copilului și s-a discutat cu copiii și despre prevenirea traficului de persoane ca urmare a încrederii în persoane necunoscute precum si depre modul în care poate fi prevenită această gravă formă de abuz.
În cadrul Serviciilor Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni:
în data de 17.10.2018 s-au desfășurat activități în care au fost implicați specialiști și tineri din cadrul serviciului în scopul prevenirii traficului de persoane. În timpul activității au avut loc dezbateri, s-au urmărit filme documentare și s-au identificat modalitățile de prevenire și soluțiile de combatere a traficului de persoane. În acest sens, fiecare educator a primit o mapă cu informațiile necesare , dar și cu site-urile unde pot fi accesate oricând informațiile necesare în desfășurarea cât mai multor activități pe această tema în cadrul locațiilor de tip familial.
Acțiunile susținute de către Complexul Servicii Multifuncționale Fălticeni pentru prevenirea violenței asupra copilului au avut ca scop conștientizarea și participarea copiilor la prevenirea tuturor formelor de violență ce ar putea apărea în familie, școală sau comunitate. De asemenea, participanții au primit informații cu privire la aspectele juridice, având invitați din rândul Poliției și Jandarmeriei.
5. Beneficiarii Serviciilor Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului s-au alăturat Campaniei educative intitulată ”19 zile de prevenire a abuzurilor şi violenței împotriva copiilor și tinerilor”. Pentru a marca acest eveniment, jandarmii din Gura Humorului în colaborare cu specialiști din cadrul Poliției oraşului Gura Humorului au organizat o întâlnire tematică cu dezbateri pe tema abuzurilor şi violenței asupra copiilor şi tinerilor din sistemul de protecție.
Activitatea a avut drept scop prevenirea abuzurilor şi violenței asupra minorilor şi tinerilor, prin semnalarea situaţiilor de pericol în care aceştia pot fi implicaţi din cauza necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente antisociale.
Au fost abordate aspecte referitoare la consecinţele unor acte de violenţă sub diverse forme de manifestare – violenţa verbală, violenţa fizică, violenţa emoţională, dar şi modalităţile de prevenire a acestora în centru, la şcoală, pe stradă. De asemenea, s-a insistat asupra recunoaşterii de către beneficiari a situaţiilor de pericol, jandarmii explicându-le tuturor celor prezenți în sală cum ar trebui să se comporte pentru a nu deveni victimele abuzurilor şi violenței. Au avut loc și activități de prevenire a traficului de persoane.
La această activitate au participat 15 adolescenti, doi reprezentanți ai Jandarmeriei din Gura Humorului, psihologul unității, şeful de serviciu, coordonatorul personalului de specialitate dar şi educatori din cadrul unității.
6. În cadrul Serviciilor Multifuncționale de Tip Rezidențial Suceava, s-a discutat liber despre formele de abuz existente si  violența la care pot fi expuși copiii. Grupa de beneficiari cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, și-au exprimat prin desen imaginea abuzului și a violenței. De asemenea s-au purtat discuții libere cu privire la repercursiunile violenței asupra victimelor, cu tinerii din centru. Au avut loc și activități de prevenire a traficului de persoane.
În total, la activitățile de prevenire a formelor de abuz și violență dar și de prevenire a traficului de persoane în randul beneficiarilor din sistemul de protecție au participat un număr de 180 de copii și tineri.
7. Complexul de Recuperare Neuro Psiho Motorie ’’Blijdorp – O Nouă Viață,, Suceava a organizeazat:
în data de 06.11.2018 WORKSHOP – Efectele violenței asupra copilului – acțiune la care au participat beneficiarii Caselor de tip familial Șcheia și Mihoveni;
în data de 09.11.2018 WORKSHOP – Efectele violenței asupra copilului – acțiune la care au participat beneficiarii Centrelor de zi Blijdorp;
în data de 16.11.2018 WORKSHOP –Drepturile și obligațiile copilului- acțiune la care au participat beneficiarii Centrelor de zi Blijdorp.

8. Casa de tip familial ,, Universul Copiilor,, Rădăuți a participat la campanie cu temele ce au fost dezbătute în cadrul acțiunilor inițiate împreună cu copiii și tinerii, beneficiari ai serviciilor de specialitate:
’’Să ne cunoaștem drepturile,, și acțiunea ” Violența nu rezolvă conflictele”

9. Fundatia FARA Fliala Suceava s-a alaturat campaniei „19 zile de prevenire a abuzurilor si violentei asupra copiilor si tinerilor”, marcând și ziua de 19 noiembrie – Ziua internationala de prevenire a traficului de persoane.
Fundatia FARA, Casa Sf.Nicolae în parteneriat cu Centrul Suport-Evaluare si Interventie psihologica si Cercetasii României – Centrul Local Suceava au derulat prima activitate pe tema bullying-ului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.