Evenimentele de la Suceava dedicate marcării Centenarului unirii Bucovinei cu Țara au continuat de la ora 12:00, în Sala de festivități a Gării Burdujeni, unde a avut loc ședința festivă a Colegiului Prefectural, prilej cu care au fost conferite distincții aniversare sub egida Centenarului și a fost vernisată expoziția „Suceava acum 100 de ani – Fotografii inedite din colecții personale”, care face parte din proiectul „Pagini de Istorie: Istoria Primului Război Mondial în Fotografii. Unirea Bucovinei cu România”.

Evenimentul de la Gara Burdujeni a început cu intonarea imnului național de către elevii de la Școala de Subofițeri Jandarmi din Fălticeni, în prezența unei audiențe numeroase.

La ședința festivă a Colegiului Prefectural au luat parte senatorii Ioan Stan și Virginel Iordache și deputatul Emanuel Havrici, vicepreședinte Consiliului Județean, Gheorghe Niță, doi secretari de stat, șefi de instituții, dar și primari din tot județul Suceava.

Despre proiectul „Pagini de Istorie: Istoria Primului Război Mondial în Fotografii. Unirea Bucovinei cu România”, prefectul Mirela Adomnicăi spune că este dedicat Centenarului Marii Uniri și Zilei Bucovinei, și reconstituie, în alb-negru, o pagină însemnată din Istoria României de astăzi.

„Sunt fotografii care oferă, într-un mozaic alcătuit cu migală, mărturii despre o epocă în care contemporanii pot pătrunde astăzi doar la nivelul imaginarului. Ele vorbesc despre Războiul Reîntregirii și tot ceea ce a însemnat: soldați hotărâți să lupte până la capăt pentru un ideal pe câmpul de luptă sau aflați în captivitate, tranșeele cu sârmă ghimpată, medaliile cu care ostașii au fost recompensați pentru merite deosebite în război, documente care certifică faptele și trecerea lor prin vreme. Expoziția prezintă fidel și aspecte din viața obișnuită a bucovinenilor din acele timpuri, cu tot ceea ce a însemnat ea: portul, obiceiurile, activitățile de zi cu zi, hora satului, nunta”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Prefectul Sucevei a mulțumit pentru sprijin familiilor care au împrumutat fotografiile, Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, primăriilor și altor instituții care au contribuit la desăvârșirea acestei inițiative.

Cele 16 primării care au contribuit la realizarea acestui proiect sunt: Adâncata, Baia, Câmpulung Moldovenesc, Calafindești, Cornu Luncii, dolhești, Frasin, Fundu Moldovei, Iacobeni, Liteni, Păltinoasa, Pojorîta, Poiana Stampei, Stroiești, Vama și Vulturești.

Din partea primăriilor, a vorbit despre însemnătatea evenimentului edilul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.

„Sper că acest album fotografic inedit va dăinui mulți ani de acum înainte. Este un gest nobil, un gest frumos, pe care l-am îmbrățișat încă de la primele zvonuri ale acestei inițiative. Am încercat să găsesc în arhive unele dintre cele mai reprezentative fotografii care să fie expuse în această expoziție și în acest album fotografic. Fiecare localitate din județul Suceava, nu doar cele 16 care au pus umărul la acest album, a avut în acest an ocazia și prilejul de a marca această sărbătoare prin diverse manifestări, prin diverse obiective de investiții care au fost inaugurate și care au fost dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri”, a transmis primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea.

Despre evenimentele din urmă cu 100 de ani au vorbit și Gabriela Mihai, directorul Școlii Generale Nr. 1 Suceava și Florin Pintescu, lector USV.

Apoi, prefectul Mirela Adomincăi a oferit distincții aniversare către trei șefi de promoții, trei tineri cu care județul Suceava se mândrește. Este vorba despre Narcisa Ciotină – șefă de promoție a Academiei Forțelor Aeriene Române, Aura Cotos – șefă de promoție a Facultății de Poliție de Frontieră și Alin Mucea, care a terminat cu 10 pe linie Facultatea de Pompieri. De asemenea, distincții aniversare urmează să primească și trei veterani de război  – doi dintre ei în vârstă de 100 de ani și unul de 102 ani, care din cauza stării de sănătate nu au putu fi prezenți la eveniment.

Evenimentul de la Gara Burdujeni s-a încheiat cu un microrecital de cântece patriotice susținut de corul de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, condus de preotul militar iconom stavrofor Simion Cătălin. 

Cântece patriotice Scoala Militara Jandarmi Falticeni

Publicată de suceavalive.ro pe Marţi, 27 noiembrie 2018

Corul "Glasul Bucovinei" – Când a fost să moară Ștefan

Publicată de suceavalive.ro pe Marţi, 27 noiembrie 2018

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.