În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, precum şi pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane(PPA), începând de vineri 30 noiembrie 2018, până pe data de 07 ianuarie 2019, s-au dispus măsuri specifice şi s-au intensificat controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală.

Astfel, sunt stabilite programele de lucru pentru perioadele 30-11-2018=24-12-2018 şi 27-12-2018=07 -01-2019 când se vor efectua controale oficiale asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, toate pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi procesare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul pensiunilor turistice/agroturistice, restaurantelor, cantinelor, bufetelor, unităţi de tip catering, cofetarii/patiserii, laboratoare cofetărie/patiserie etc.

La nivelul D.S.V.S.A. şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale este asigurată permanenţa, este afişat programul de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică şi zilele libere, locaţiile unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect/neconformitate cu privire la nerespectarea normelor sanitar veterinare.

În toate pieţele agroalimentare în care se valorifica carne şi alte produse de origine animală este asigurat personalul sanitar veterinar inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminica.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare se vor aplică sancţiuni contravenţionale,suspendarea sau interzicerea activităţii.

În vederea prevenirii şi răspândirii Pestei Porcine Africane(PPA):
Sunt constituite echipe mixte cu reprezentanţii IPJ Suceava în trafic pe DN 18 care verifica modul în care sunt respectate restricţiile privind circulaţia animalelor.
Totodată sunt verificate în trafic şi mijloacele auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii,provenite din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate,precum şi a cărnii proaspete de porc a cărnii tocate,a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc,destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci din exploataţiile situate în zonele cu restricţii.

D.S.V.S.A. informează consumatorii:

asupra necesităţii de a efectua examenul trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;
să cumpere carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate, înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;

Recomandăm populaţiei, ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, SĂ NU SE FACĂ din spaţii improvizate , nesupuse controlului sanitar veterinar, sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor, locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare .

NEREGULILE ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI ALIMENTELOR, POT FI SESIZATE ŞI LA NUMĂRUL DE TELEFON CU APELARE GRATUITĂ ŢEL. VERDE 0800.826.787

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.