Taxa pe însoţitor pe care trebuie să o plătească, de la 1 decembrie anul trecut, cei care se internează în spital cu bolnavii, stârneşte numeroase controverse. Mai ales că nu peste tot este la fel. În unele spitale este 7 lei, în altele – peste 30 de lei. Nemulţumirile vin mai ales din partea părinţilor, care dacă nu au bani, sunt nevoiţi să-şi lase copiii bolnavi singuri. Psihologii atrag atenţia asupra traumelor pe care le poate produce o astfel de despărţire.

Mamele internate în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu spun că măsura este aberantă. Dacă cei mici au sub 3 ani, nu plătesc nimic. Celelelte sunt însă nevoite să achite taxa, care aici este de 10 lei pe zi. În caz contrar, copiii stau singuri.

Conducerea unităţii recunoaşte că, dacă mamele n-ar avea bani să plătească şi şi-ar lăsa copiii în spital, ar fi foarte greu pentru personalul medical.

Pe reţelele de socializare, mămicile şi-au arătat nemulţumirea faţă de această măsură şi întreabă cu este posibil să se condiţioneze prezenţa unui mame lângă un copil de 3 ani care, cel puţin emoţional, se impune.

Taxa se aplică inclusiv celor care se internează cu bolnavii aflaţi în stare gravă.

Până acum, spitalul a înregistrat, într-o lună, doar 100 de lei din taxa de însoţitor care a fost plătită de o mamă. Iar în urma controverselor apărute, conducerea se gândeşte să renunţe la ea. Taxa se aplică şi la alte spitale din ţară, dar este diferită.

La Hunedoara, de exemplu, este de 7 lei, iar la Bistriţa, de 20 de lei, sumă în care intră şi hrana, şi cazarea. La Oradea costă aproximativ 33 de lei, bani care acoperă masa, dezinfecţia şi curăţenia. Iar în Capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu, părinţii achită la externare suma de 15 lei pe zi. (sursa Observator)

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.