Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat în mai multe rânduri că prin bugetul pe 2019 guvernul Dăncilă va face istorie, în sensul că vor crește în mod spectaculos alocările în dreptul unor domenii care au fost până acum nedreptățite: investițiile, Sănătatea, Educația.
Ce a ieșit însă în evidență până acum, în discuțiile legate de proiectul de buget, a fost nemulțumirea primarilor, care s-au trezit cu bugetele tăiate.
În ciuda declarațiilor făcute, atât de Teodorovici, cât și de președintele PSD, Liviu Dragnea, care spun că autoritățile locale vor primi mai mulți bani în 2019, comparativ cu anul trecut, primarii s-au trezit că li se transferă cheltuieli sociale de 8,5 miliarde lei, pentru care au primit finanțare de doar 3,5 miliarde lei.
Tăierea investițiilor locale
Gaura de 5 miliarde vor trebui să o acopere autoritățile locale din surse proprii, ceea ce înseamnă că vor opera reduceri din banii alocați investițiilor realizate la nivel local.
În condițiile în care, anul trecut, autoritățile locale au făcut investiții de aproximativ 13 miliarde lei, comparativ cu investițiile finanțate din bugetul de stat de 7 miliarde lei, adică un nivel aproape dublu, consecința evidentă este că și în 2019 tot investițiile publice, menite să susțină creșterea economică și calitatea vieții cetățenilor, deopotrivă, vor fi cele în suferință.
Cu atât mai mult cu cât bugetul central este unul dedicat în mod general asistenței sociale și salariilor pentru bugetari – circa 20% din PIB.
Domeniile spectaculos nefinanțate
Iar în proiectul de buget prezentat de Finanțe pentru 2019 nu s-a găsit finanțare pentru autostrada Unirii, pentru rambursarea taxei de primă înmatriculare, nu s-a găsit finanțare pentru 8.000 de firme, prin reducerea de la 10.000 la 2.000 a numărului de firme cuprinse în programul Start-up nation, nu s-a găsit finanțare pentru programul Prima Casă.
Pentru investiții este prevăzut doar 4,5% din PIB, dintre care 2% merg la Armată – rezultă deci un nivel nesatisfăcător al alocărilor pentru investițiile civile, care să ajute la dezvoltarea economiei.
Bugetele Sănătății și ale Educației au primit, în 2019, alocări cu 64,6%, respectiv 46,7% mai mari, ajungând până la până la 9,486 miliarde de lei, respectiv 30,83 miliarde de lei.
Educația este însă departe de nivelul de 6% din PIB, cât a fost solicitat de asociațiile profesionale din domeniu, atât ale profesorilor, cât și organizațiile elevilor și studențești, pentru a elimina subfinanțarea cronică.
Beneficiarii
Beneficiarele fără drept apel ale bugetului pe 2019 sunt însă partidele politice. Astfel, procentul ce poate fi alocat finanțării partidelor a fost crescut la limita maximă permisă de lege, 0,04 din PIB.
Iar subvențiile alocate partidelor politice au crescut la un nivel record. Propunerea din proiectul de buget pentru 2019 este de 409 milioane lei, în comparație cu 170 milioane acordate anul trecut, adică de 2,4 ori mai mult, respectiv o creștere mai mare de 140%.
Iar creșterea subvențiilor prevăzute să fie alocate partidelor în 2019 este de-a dreptul explozivă, în comparație cu 2016: de 28 mai mare, în condițiile în care au totalizat 14,5 milioane lei.
Lasa un raspuns