Mai mulți angajați ai Școlii Profesionale Speciale din Câmpulung Moldovenesc au făcut o sesizare referitoare la modul în care directorul unității de învățământ, membru PSD, Gabriela Juverdeanu, ar acționa în timpul programului școlar și în incinta școlii. Sesizarea a fost prezentată în ședința Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc de către primarul Mihăiță Negură.

Potrivit dascălilor, directorul Gabriela Juverdeanu ar fi făcut abuz de funcția pe care o deține și ar fi trimis mai mulți profesori și elevi ai unității școlare speciale la Mitingul PSD ce s-a desfășurat la Iași în data de 9 mai 2019. De altfel, directoarea ar fi făcut presiuni și asupra firmei de catering a școlii  să ducă  hrană rece participanților la miting, din banii destinați hranei elevilor, ceea ce înseamnă o reducere a cantității și a calității mâncării  servite ulterior elevilor Școlii Speciale.

În altă ordine de idei, cei care au făcut sesizarea susțin că s-ar face ilegalități și la modul de angajare a personalului. Adică, posturile vacante nu ar fi transmise către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, așa încât angajarile ar fi făcute după bunul plac al directorului Gabriela Juverdeanu.

 

Copiii ar fi fost puși la muncă, iar foloasele materiale le-ar fi încasat soțul directoarei

 

De altfel, dascălii mai sesizează și că ar exista ilegalități și în ceea ce privește angajarea pe post de profesor, a soțului directoarei, care nu ar avea studiile compatibile cu cerințele postului pe care îl ocupă. De asemenea, soțul Gabrielei Juverdeanu ar fi folosit elevii Școlii Speciale pentru renovarea Școlii Gimnaziale Ostra, sub pretextul desfășurării orelor de instruire practică. În acest sens, din cauză că elevii s-au plâns de condițiile improprii în care și-ar fi desfășurat activitatea, preț de 10 ore pe zi și cu mâncare puțină, părinții ar fi făcut sesizări. De altfel, soțul directoarei ar fi încasat și o sumă de bani pe care nu ar fi împărțit-o cu elevii.

Directoarea Gabriela Juverdeanu ar încasa ilegal sume de bani aferente unor sporuri

 

Tot în sesizarea făcută de dascăli mai este precizat și că directoarea Gabriela Juverdeanu ar încasa ilegal sume de bani aferente unor sporuri, cum este cel de dirigenție și care este interzis prin lege. Adică, un director de unitate școlară nu poate beneficia de spor de dirigenție. De altfel, directoarea mai este acuzată și de faptul că ar folosi spațiul și baza materială a Școlii Speciale pentru susținerea unor cursuri de pregătire a șomerilor, ca formator în urma unui contract încheiat cu AJOFM, care ar fi și remunerate.

În altă ordine de idei, Gabriela Juverdeanu mai este acuzată și că ar folosi necorespunzător fondurile de la Consiliul Județean Suceava. Aceasta ar fi cumpărat mobilier, draperii și covoare doar pentru biroul managerial și ar fi lăsat în sălile de clasă mobilierul învechit.

 

Directoarea ar recurge la intimidare și hărțuire asupra elevilor și profesorilor

 

Potrivit sesizării, Gabriela Juverdeanu ar recurge la gesturi necorespunzătoare, adică ar intimida, hărțui și agresa verbal profesorii, dar și elevii Școlii Speciale. De altfel, directoarea mai este acuzată și de faptul că i-ar instiga pe elevi împotriva cadrelor didactice.

Profesorii susțin că „cine nu este de acord cu ea (Gabriela Juverdeanu n.r.) este împotriva ei”.

 

Primarul Mihăiță Negură le recomandă directorilor să nu implice școlile în campanii electorale

 

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiță Negură, le-a atras atenția tuturor directorilor unităților școlare din oraș care erau prezenți la ședința deliberativului local, asupra faptului că instituțiile de învățământ trebuie clar delimitate de politic. Deși Școala Specială din Câmpulung Moldovenesc este subordonată Consiliului Județean Suceava, acesata se află pe teritoriul unității administrativ teritoriale câmpulungene, ceea ce înseamnă că și aceste autorități pot avea un cuvânt de spus.

„O parte dintre dumneavoastră intrați în jocuri politice. Feriți-vă de aceste jocuri, indiferent de ce partid este. Sunt în cel de-al șaptelea an de primar și niciodată nu mi-am permis să intru într-o unitate de învățământ, cum fac alții, și să vă impun să vă implicați în jocuri politice. Politicul nu are ce căuta în învățământul câmpulungean”, a spus primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

În altă ordine de idei, primarul Negură a precizat că această sesizare a ajuns și la Consiliul Județean Suceava, instituție care va verifica ulterior situația.

De altfel, edilul a mai spus că indiferent dacă este semnată sau nu, o sesizare va fi mereu verificată, întrucât situația trebuie lămurită.

 

Consiliul Județean Suceava va verifica dacă cele sesizate sunt reale sau nu

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Niță a declarat că instituția a luat act de această sesizare și va trimite în teren o echipă de control care să confirme sau să infirme cele sesizate.

Conform procedurii, dacă situația se confirmă, Consiliul Județean trebuie să sesizeze mai departe Inspectoratul Școlar Județean Suceava, întrucât ultimul menționat este abilitat să aplice sancțiuni.

„Vom trimite o echipă de control pentru a vedea dacă cele scrise în sesizare sunt reale sau nu. Mai departe este treaba Inspectoratului Școlar Județean Suceava să verifice, pentru că ei fac angajările”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Niță.

 

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Cristian Cuciurean, consideră că sesizarea anonimă nu este demnă de luat în calcul

 

Cristian Cuciurean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava consideră că sesizarea nu ar trebui luată în considerare întrucât  nu este asumată cu numele și prenumele celor care au scris.

„Sub rezerva anonimatului oricine poate scrie orice. Putem face ca-n Caragiale: ‹‹dacă e anonimă o semnez și eu››. După război, mulți viteji se arată. În opinia mea, dacă cineva scrie ceva trebuie să își asume pentru că și eu pot să fac afirmații despre oricine, însă trebuie să se și dovedească. Nu cred că este logic ceea ce se întâmplă”, a precizat inspectorul general al IȘJ Suceava, Cristian Cuciurean.

În ceea ce privește verificările pe care ar trebui să le facă IȘJ Suceava, inspectorul Cuciurean a precizat că la instituția pe care o conduce nu a fost înaintată nicio sesizare, însă dacă va veni vreuna, cu siguranță că se va cerceta.

De altfel, Cuciurean a subliniat că, dacă va fi sesizat, va colabora cu Consiliul Județean Suceava, însă în ceea ce privește modul legal în care ar putea fi sancționată directoarea dacă s-ar constata că cele sesizate de angajații Școlii Speciale ar fi adevărate, inspectorul general a spus că nu se antepronunță.

„Nu pot să mă antepronunț și nici nu e firesc să mă antepronunț pe o speță și nici nu știu dacă este corect, sesizarea fiind sub protecția anonimatului. Corect ar fi ca cel care a scris să își asume răspunderea”, a concis Cuciurean.

 

 

One Response

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.