Joi, 6 iunie, cu prilejul Zilei Eroilor, autorităţile locale din comuna Cornu Luncii, în frunte cu primarul Gheorghe Fron, au cinstit memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea, apărarea şi întregirea neamului, prin slujbe de pomenire, depuneri de coroane de flori, dar și programe artistice adecvate.
Astfel, Asociația Cultul Eroilor Suceava, prin primvicepreședintele Davidel Dumitru, și Primăria Cornu Luncii au organizat un pelerinaj la monumentele eroilor din satele Brăiești, Băișești, Cornu Luncii, Sasca Mică, Sasca Mare și Păiseni.
La evenimentele organizate la Cornu Luncii, au luat parte delegații de la Batalionul 32 Infanterie „Mircea” din Timișoara, Batalionul 495 Parașutiști de la Clinceni, Regimentul 528 ISR „Vlad Ţepeş” Brăila, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, U.M. Bălțătești și Batalionul 17 „Dragoș Vodă” Vatra Dornei.
Un alt moment comemorativ a avut loc la mormântul sublocotenentului (post mortem) Ioan Grosaru din Păiseni, unde, pe lângă slujba de parastas, a avut loc și un festival de poezie. Eroul poet Ioan Grosaru este autorul a două volume de versuri, „Corabia din Furtună” şi „Chemare din necunoscut”, şi a romanului „Fiica Pălimarului”.
De-a lungul anilor, primarul Gheorghe Fron a făcut din această sărbătoare un adevărat cult, deoarece, în fiecare an, de Înălțare, acesta merge la toate monumentele închinate eroilor, totul culminând cu Păiseni, locul unde își doarme somnul de veci eroul Ioan Grosaru.
„Sărbătorim în fiecare sat, cu multă cinste, Ziua Eroilor Neamului Românesc, în mod special, la Cornu Luncii și la Păiseni, unde avem și doi eroi de la Revoluție și din Irak, și avem și două monumente deosebite. Toți cetățenii satului au venit, cu mic cu mare, să cinstească cum se cuvine Ziua Eroilor și a celor care s-au jerfit pentru noi, ca să trăim în liniște și pace. Panteonul Eroilor comunei Cornu Luncii numără 344 de eroi și noi, în fiecare an, cel puțin de două sau trei ori, ne aplecăm capurile și îi cinstim așa cum se cuvine”, a declarat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.
Reamintim că, edilul a inaugurat în Anul Centenar, în satul Cornu Luncii, Panteonul Eroilor închinat celor 346 de eroi ai comunei din cele două războaie mondiale, de la Revoluție și din teatrele de operațiuni.
Ziua Eroilor se sărbătorește de Înălțare, o sărbătoare importantă pentru români, datorită Decretului-lege 1693/4 din Mai 1920, dar și a Tratatului de la Versailles, acolo unde țările beligerante s-au obligat, o dată cu semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor ce au fost îngropați pe teritoriile statelor respective. Sărbătorită în acest an pe 6 Iunie, Ziua Eroilor 2019, amintește de militarii români, cei peste 330.000 care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.
Lasa un raspuns