Dupa ce au nascut pentru prima data, mamele au instinctul de a proteja noul membru al familiei de orice factor care i-ar putea cauza neplaceri sau care i-ar putea pune sanatatea in pericol. De aceea, multe femei amana momentul in care ies la plimbare cu cel mic, de teama ca mediul inconjurator exterior ii va dauna micutului sau de teama ca nu s-ar descurca intr-o astfel de situatie complet noua. 

 

Insa, ce trebuie sa stie orice proaspata mamica este ca iesirile alaturi de bebelus sunt benefice atat pentru ea, cat si pentru copil, din numeroase puncte de vedere. Chiar daca in primele saptamani de viata este normal sa iti canalizezi intreaga atentie si energie spre cel mic, schimbarea peisajului si reluarea unor activitati familiare te vor ajuta sa eviti depresia post-natala, iar pe cel mic, sa se obisnuieasca noua lume din care face parte. 

 

Ce trebuie sa stii inainte de a pleca in prima plimbare alaturi de bebelusul tau

 

  • Chiar daca nu exista o perioada clar stabilita de medici in care trebuie sa eviti expunerea micutului la mediul exterior, este recomandat sa astepti cateva zile dupa nastere pentru a iesi afara cu cel mic. Pana atunci, cateva minute petrecute pe balcon, la aer sau intr-o camera foarte bine aerisita sunt suficiente. Cel mai important este ca temperaturile sa nu fie extreme, sa alegi o zi in care disconfortul termic este scazut, fie iarna sau vara, si in care condiiile meteo nu sunt nefavorabile. In ceea ce priveste momentul zilei ideal, dimineata devreme ori in cursul dupa-amiezii vei avea parte de plimbari linistite si frumoase. 

 

  • Inainte de a pleca, este bine sa te asiguri ca cel mic este satul si proaspat schimbat. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji ca prima iesire cu bebelusul se va transforma intr-un cosmar logistic. Totusi, din geanta nu trebuie sa iti lipseasca aceste scutece pentru copii si o crema pentru iritatii cutanate, suzeta, o jucarie, servetele umede si un gel de maini antibacterian, un biberon si lapte (in cazul in care nu alaptezi sau daca preferi sa nu o faci in public), un rand de hainute de schimb si o punga pentru scutecele murdare. 

 

  • Chiar daca ti-ai facut indeajuns de mult curaj pentru a iesi afara cu micutul, este bine sa nu il expui prea brusc locurilor aglomerate, precum mall-uri, restaurante, concerte, etc. Sistemul sau imunitar nu este complet dezvoltat, deci este bine sa il protejezi de contactul cu virusi si bacterii. De asemenea, nu lasa o persoana bolnava sau care nu are o igiena corespunzatoare a mainilor sa il atinga pe copilas. 

 

  • Cele mai potrivite locuri pentru o plimbare cu bebe sunt parcurile, gradina botanica, terasele in care nu se fumeaza si, in general, spatiile verzi, aerisite, ce ofera un mediul linistit si relaxant. 

 

  • Cel mai bine, atunci cand pleci de acasa cu bebelusul, este sa iei caruciorul cu tine. Astfel, micutul va avea posibilitatea sa doarma daca este obosit, confortabil si in siguranta, este mai comod si pentru tine si vei avea destul spatiu de depozitare pentru toate lucrurile de care ai nevoie. 

 

  • Este posibil sa te simti mai in siguranta si mai relaxata daca, la primele iesiri cu mica ta comoara, vei fi insotita de partener sau de un membru al familiei. In cazul in care plimbarea este scurta, in jurul blocului sau in cel mai apropiat parc, nu trebuie sa iti faci prea multe griji in acesta privinta. Insa, pentru o plimbare mai lunga, este bine sa ai un sprijin cu care poti imparti aceasta noua experienta! 

 

Un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi atentie, atat la prima plimbare, cat si pe intreaga perioada a copilariei, este modul de transport corect al bebelusului tau. In plus, este bine sa te asiguri ca vestimentatia micutului este cea potrivita, in functie de anotimp. Tine cont de sfaturile din articol si bucura-te de plimbari minunate alaturi de copilasul tau!

 

Sursa foto: www.shutterstock.com 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.