Marți, 6 august, la sediul Ocolului Silvic Vama a avut loc confruntarea între Greenpeace România și reprezentanții domeniului silvic de la nivel național și local. La această întâlnire au participat Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva, Daniel-Constantin Coroamă, Secretarul de Stat pentru Păduri din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu și prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi.

Pentru început, cele două părți și-au prezentat punctele de vedere cu privire la lucrurile bune și mai puțin bune care alcătuiesc sistemul silvic. De asemenea, s-a discutat despre informațiile care au făcut obiectul mai multor postări ale Greenpeace.

După mai bine de o oră de discuții toți cei prezenți s-au deplasat la una dintre locațiile unde activiștii de mediu susțineau, în postările lor de pe o rețea de socializare, că există mai multe nereguli.  La fața locului însă lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

Deși era stabilit ca cele două tabere să urce în pădure pentru a confrunta realitatea din teren, când s-a ajuns la intrarea în aria respectivă, reprezentanții Greenpeace nu au mai fost de acord cu asta. Așa se face că, la fața locului a fost prezent doar directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, alături de personalul silvic, activiștii motivând că între timp au mai descoperit și alte locații în care ar exista ilegalități și își doresc să schimbe traseul. Ei au mai adăugat că, în parcela pe care stabiliseră inițial să o viziteze nu există ilegalități.

Mai mult decât atât, un alt activist de mediu a declarat  că O.S. Vama este un exemplu de bune practici și s-a arătat nemulțumit de faptul că Greenpeace nu a ajuns și în alte localități, ocoale.

La întoarcerea din teren, directorul Romsilva a declarat că s-a ținut de promisiune și a verificat sesizările celor de la Greenpeace, care se pare că nu au conexiune în realitate.

 

Ocolul Silvic Vama, îndelung ponegrit în mediul online

 

A trecut ceva timp de când pe pagina oficială de Facebook a Greenpeace România au început să apară tot mai multe postări defăimătoare la adresa Ocolului Silvic Vama și a angajaților de acolo. În tot acest timp, nici un membru al organizației de mediu nu a fost interesat de părerea oficială a oamenilor cărora li se aduc acuze.

La finalul dezbaterilor, șeful de la Ocolul Silvic Vama, Gelu Puiu, a subliniat că deschiderea instituției pe care o reprezintă față de orice organizație de mediu rămâne aceeași.

Încercăm să ne facem treaba cât mai profesionist posibil și suntem deschiși la orice dialog. Le mulțumesc din suflet colegilor mei din Ocolul Silvic Vama pentru unitatea de care au dat dovadă în această perioadă și tuturor voluntarilor care, de-a lungul timpului, s-au implicat în toate activitățile organizate de noi”, a declarat Gelu Puiu.

La rândul său, directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a transmis că nu va da în judecată ONG-ul, deși cei din domeniul silvic au fost puși într-o situație, cel puțin, neconfortabilă.

Recunosc că cei de la Ocolul Silvic Vama au trecut printr-o perioadă grea. Am fost cu ei sus, în pădure, am vorbit cu pădurarul, cu inginera care m-a însoțit, cu oamenii care m-au însoțit. Nu vă spun ce am vorbit și ce sentimente au trăit. Oamenii aceștia de o lună de zile nu mai dorm. Vreau să am o abordare corectă. Uneori în viață trebuie și să știi să depășești anumite momente. Nu cred că este cazul să acționez în instanță o organizație rezonabilă, respectabilă”, a conchis Mihăilescu.

 

 

 

 

2 Responses

  1. nicolai

    mafia lemnului din suceava, acum merge cu viteza a-3-a din 5, nu sa redus nici la jumate, inspectorii si directorii estimeaza doar 25% din ce se fura, la o exploatare forestiera(partida), fura cel care are tupeu murdar, e ca in prostitutie, s-au selectat angajatii in mod salbatic, cei cuminti- la biserica, cei care fura -la padure,

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.