La postarea în spațiul public de către organizația Greenpeace România a unor presupuse tăieri ilegale în Bucovina, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și organizația Greenpeace România s-au întâlnit, conform unui program prestabilit și agreat de ambele părți, la Ocolul Silvic Vama, din județul Suceava în vederea verificării aspectelor semnalate de organizația de mediu.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate, conform desfășurătorului, punctele de vedere și opiniile tuturor părților interesate și prezente la sediul ocolului silvic, respectiv: autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, prin Secretarul de Stat pentru Păduri, Daniel-Constantin Coroamă, Romsilva prin directorul general, Gheorghe Mihăilescu, Garda Forestieră Suceava, prin inspectorul șef Mihai Gășpărel, Facultatea de Silvicultură din Suceava, reprezentată de dr. ing Marcel Flocea, INCDS Marin Drăcea, prin dr. ing. Ion Barbu, silvicultorii Direcției Silvice Suceava și reprezentanții Greenpeace România – Valentin Sălgeanu, director de campanii, Ciprian Gălușcă, coordonator campania de păduri și biodiversitate și Cristian Neagoe, ofițer de presă.
„Ulterior întâlnirii de la sediul de ocol, unde au fost prezentate argumente susținute de documente și expuneri tehnice profesionale și mai ales a verificării din teren, apreciem că în cazul tăierilor de regenerare din parcela 53A, aspectele semnalate în luna iunie de Greenpeace România au fost clarificate și că toți participanții la vizita din teren au înțeles că Ocolul Silvic Vama a respectat prevederile amenajamentului silvic”, transmite un comunicat Romsilva.
Referitor la sesizările reprezentanților organizației Greenpeace România privind alte parcele administrate de Direcția Silvică Suceava, expuse în premieră într-un raport prezentat participanților la întâlnirea din data de 6 august de la Ocolul Silvic Vama, sursa citată menționează că informațiile au fost preluate de Garda Forestieră Suceava în vederea verificării aspectelor semnalate în teren, coroborat cu amenajamentele silvice.
„La această dată reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava fac verificări în teren și se întocmesc expertize specifice (topografice și de silvicultură) de către experți independenți, iar la finalizarea acestora, conform angajamentului asumat, Romsilva va prezenta public aceste concluzii.
Deși mesajul transmis de Romsilva a fost de deschidere și dialog pentru înțelegerea specificului lucrărilor silvice în pădurile cultivate, în conformitate cu amenajamentele silvice și de colaborare constructivă a administrației silvice cu organizațiile de mediu care acționează voluntar, în scopul informării corecte a publicului interesat de mediu, constatăm cu regret că reprezentanții organizației Greenpeace România, pe care o considerăm în continuare un model de responsabilitate și corectitudine, alege să prezinte acțiunea noastră comună din județul Suceava în mod trunchiat și tendențios, prin expuneri de materiale video și comunicări publice incomplete”, mai transmite comunicatul.
Încă o dată, Romsilva invită reprezentanții Greenpeace România precum și pe celelalte organizații de mediu voluntare din România la dialog.
În acest sens, Romsilva va invita, în perioada imediat următoare, organizațiile de mediu pentru prezentarea abordării Romsilva în gospodărirea pădurilor proprietate publică a statului, prin aplicarea unui management sustenabil, în concordanță cu legislația silvică din România și confirmat de menținerea certificării managementului forestier pentru pădurile proprietate publică a statului administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva la standarde internaționale ale ®FSC.
Romsilva solicită public reprezentanților Greenpeace România să oprească această campanie de manipulare și dezinformare a opiniei publice, derulată atât pe rețelele de socializare, cât și prin intermediul unor posturi de televiziune, cu scopul probabil de a discredita entitatea și de a pune la îndoială integritatea breslei silvicultorilor.
„Ne exprimăm regretul că anumite posturi de televiziune au preluat imaginile promovate de organizația de mediu fără a fi solicitat, în prealabil, punctul de vedere al Romsilva pentru o prezentare echilibrată, echidistantă și obiectivă a acestor aspecte”, se mai arată în comunicatul Romsilva.
Lasa un raspuns