Sfârșitul verii este aproape, iar cum toamna se apropie cu pași repezi, trebuie să știi că începe și sezonul în care poți planta o gamă largă de flori care să îți transforme grădina într-o explozie de culori și petale parfumate. În această perioadă a anului poți planta lalele, narcise, trandafiri, zambile, iriși, frezii, anemone, etc.
Astfel, dacă la primăvară îți dorești să ai o grădină viu colorată, este momentul să te gândești serios ce flori îți dorești. Îți oferim în continuare câteva sfaturi despre cum și când să plantezi aceste flori.
Lalelele
Bulbii lalelelor trebuie plantați în perioada octombrie-noiembrie, sub razele soarelui. Această floare are nevoie de soluri bine drenate, ușoare, nisipoase, cu un pH de 6,5-7. De asemenea, este important ca adâncimea de plantare să fie de trei ori mai mare decât bulbul (de exemplu, dacă ai un bulb de 6 cm vei avea nevoie de o groapă de 18 cm adâncime). Distanța dintre bulbi trebuie să fie de 5-8 cm iar pe fundul gropilor trebuie așezat un strat subțire de nisip pentru a înlesni drenajul.
Narcisele
Bulbii narciselor se recomandă a se planta mai devreme decât bulbii lalelelor, pentru că pot forma ușor rădăcini la depozitare.
Specialiștii recomandă ca plantarea să se facă la o adâncime de 12-15 cm și o distanță de 5-10 cm.
Trandafirii
Cea mai bună perioadă pentru plantare este primăvara, după ultimul ger sau toamna, cu cel puțin șase săptămâni înainte de venirea iernii. Se recomandă să fie făcută într-o zi înnorată, deoarece excesul de soare stresează floarea.
Este important ca, indiferent de tipul de trandafir ales, groapa să fie suficient de adâncă și lată pentru a permite acomodarea rădăcinilor plantei și pentru a permite distribuirea egală a apei. Distanța dintre butași trebuie să fie de cel puțin 90 cm între ei pentru a asigura dezvoltarea normală a fiecărei plante în parte.
Trandafirii au nevoie de un sol bogat în materii organice și bine drenat, ușor acid, cu un pH de 5,5-7. Dacă ai un sol argilos, adaugă resturi de grajd, frunze uscate și resturi de lemn pentru a evita staționarea apei la rădăcină și ofilirea care apare ca urmare a acestui lucru. Un sol alcalin (bazic) poate fi temperat prin adăugarea pulberii de sulf (se găsește în magazinele specializate pe plante de grădină).
Zambilele
Plantarea bulbilor de zambile se face toamna, în perioada septembrie-octombrie. Substratul optim pentru cultivarea bulbilor trebuie sa fie bine drenat și cu o fertilitate moderata. Adâncimea de plantare este între 8-10 cm, iar distanța de plantare între plante de 15-20 cm.
Freziile
Bulbii freziilor trebuie plantați toamna, într-o zonă luminoasă. Solul trebuie să fie bine drenat, ușor, eventual cu un adaos de nisip și îngrășământ de grajd. Specialiștii recomandă ca pământul să fie udat cu o zi sau două înainte și bine mărunțit înainte de planatre. Este recomandat ca plantarea bulbilor să se facă într-o zi noroasă.
Lasa un raspuns