România nu conteneşte să farmece cu locurile uimitoare care aşteaptă să fie descoperite. Vă propunem, astăzi, o călătorie în ţinutul magic al Bucovinei. În Masivul Rarău, adrenalina se împleteşte cu istoria şi spiritualitatea. Acolo, poţi străbate chei săpate în calcar, rezervaţii naturale şi panorame spectaculoase. Povestea uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei stârneşte imaginaţia oricărui turist dornic de o aventură de neuitat.
Masivul Rarău este o destinație de weekend la îndemâna oricui, fiind ușor accesibilă din toate colțurile țării, cu trenul sau cu mașina. E drept, dacă vii din vestul țării, drumul va fi mai lung, dar satisfacția – cu atât mai mare.
Rarăul te învăluie din prima clipă cu peisajele sale minunate: poieni înverzite presărate cu flori de munte, păduri de fag și molid, creste stâncoase, văi înguste, rezervații forestiere și jnepenisuri. Timp să ai să-i cutreieri potecile și să-i descoperi frumusețile!
La 15 kilometri de Câmpulung Moldovenesc, se ridică semeţ deasupra Văii Bistriţei, Muntele Rarău. „O lume întreagă gravitează în jurul Rarăului, înconjurat de piscuri albe de calcar şi de păduri în care oamenii pătrund ca într-un templu„. Sunt cuvintele scriitorului Geo Bogza, cucerit de această minune a naturii într-una din călătoriile sale.
Masivul Rarău este printre cei mai accesibili munți ai României și, totodată, foarte pitoresc. Liniștea, aerul rece, atmosfera de basm și magia înălțimilor iți oferă acea senzație de plinătate și de fericire pe care cu greu o regăsești în altă parte.
Cel mai important obiectiv turistic din Muntele Rarău sunt Pietrele Doamnei. Stâncile calcaroase din epoca mezozoică sunt preferatele alpiniştilor, datorită numeroaselor trasee de căţărare. Un loc plin de farmec şi istorie. Legenda spune că voievodul Petru Rareş a găsit în munţii Rarău o peşteră în care şi-a pus la adăpost familia de furia tătarilor.
Farmecul zonei este sporit şi de peisajul pitoresc al caselor tradiţionale. La cabana aflată la peste 1.500 de metri altitudine, gazdele îşi aşteaptă de fiecare dată oaspeţii cu celebrele plăcinte poale-n brâu. Aici, se numesc „bujori de Bucovina”.
Odată potolită foamea, turiştii pleacă în căutarea apusului perfect din inima Bucovinei.
Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei – Rarău este o arie protejată ce fascinează încă din trecut, fapt ce a dat naștere unor legende despre acest loc. Dintre poveștile locului, cea mai cunoscută legendă aminteşte că domniţa era Elena, soţia lui Petru Rareş, domnitorul care a oferit denumirea de „Rarău” munţilor de aici. Se spune că, în timpul celei de-a doua domnii, când turcii au năvălit prin aceste locuri, el şi-a ascuns familia şi averea aici, într-o peşteră. Însă, cu toate acestea, turcii au reușit să ajungă până aici iar domniţa Elena şi fiica sa au început să se roage pentru a fi salvate, moment în care un zgomot puternic s-a auzit din apropiere. Se pare că în acea clipă, stânci mari s-au desprins şi au căzut peste locul în care era ascunsă averea domnitorului, îngropându-i pe atacatori. Domniţa Elena şi fiica sa au scăpat în acest fel de năvălirea turcilor, doar cu preţul averii.
Îmbinând duritatea și măreția stâncilor cu forme curioase și armonia pașunilor și a fânețelor, aceștia te vor atrage spre înălțimi, unde îți vor oferi panorame spectaculoase. Farmecul le este sporit de pitorescul caselor tradiționale presărate pe dealuri și de oamenii primitori, mereu bucuroși de oaspeți.
Lasa un raspuns