Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că Zona Urbană Funcțională Suceava ar putea beneficia de proiecte în valoare de 185,4 milioane de euro. Acest lucur este posibil în exercițiul financiar viitor, 2021 – 2027.

Potrivit edilului Sucevei, din totalul de 185,4 milioane de euro, aproape 76 de milioane de euro sunt pentru șase proiecte care vizeză Zona Metropolitană Suceava. Astfel, sunt propuse pentru finanțare ruta ocolitoare nr. 2, Bosanci – Ipotești – Salcea, reabilitarea drumului județean Siminicea – Hânțești – Udești, a drumului Suceava – Moara – Horodniceni, construirea Campusului Universitar II de la Moara, înființarea Parcului Industrial al municipiului Suceava pe terenul Termica și elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal al Zonei Metropolitane Suceava.

„Dacă se va obține finanțare, municipiul reședință de județ va beneficia de 17 proiecte care vizează mai multe domenii. Între acestea se numără construcția de locuințe sociale, reabilitarea și dotarea unităților de învățământ preuniversitar, realizarea de străzi și pasaje, construcția de centre sociale pentru copii și persoane cu dizabilități, reabilitare termică a clădirilor publice din municipiu, înființarea de noi spații verzi și reabilitarea celor existente, amenajarea de adăposturi de noapte pentru persoane fără locuință, construcția de noi grădinițe și extinderea celor existente, precum și înființarea unor cluburi pentru vârstnici”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

De asemenea, și celelalte localități care compun Zona Metropolitană Suceava au proiecte importante propuse spre a fi finanțate. Între acestea se numără extinderea iluminatului public în Adâncata și Bosanci, reabilitarea mai multor drumuri comunale din comunele Adâncata, Hânțăști, Stroiești, Verești, Siminicea, Moara, Ipotești, Dumbrăveni, Bosanci, Udești, realizarea și modernizarea infrastructurii sportive în Adâncata, Stroiești, Verești, Siminicea, Dumbrăveni, Bosanci și Udești, înființarea unor case rezidențiale pentru vârstnici în Moara și Udești, construirea de noi grădinițe în Adâncata și Udești, precum și modernizarea infrastructurii sanitare în Adâncata, Moara și Dumbrăveni.

Edilul Sucevei a subliniat că după ce proiectele vor fi avizate vor putea fi realizate studiile de fezabilitate și mai apoi toate procedurile pentru ca obiectivele să fie realizate. De asemenea, Ion Lungu a declarat că descentralizarea în următorul exercițiu financiar va conduce la accesarea de fonduri pentru ca toate proiecte să prindă contur.

Trebuie precizat că Zona Metropolitană Suceava se numără printre puținele astfel de zone din țară care au realizat astfel de studii și care le-au transmis către Banca Mondială și ADR Nord – Est.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.