Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că vor fi construite două statui în oraș. Este vorba despre bustul lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a făcut posibilă existența României Mari, și bustul lui Franz Des Loges, cel care a urbanizat Suceava.

„Cele două busturi sunt prinse la finanțare în bugetul Primăriei. Am avut deja discuții în acest sens și am stabilit că bustul lui Franz Des Loges să fie amplasat în fața unității administrativ teritoriale, pentru că el este omul care a transformat Suceava din târg în oraș”, a explicat primarul Ion Lungu.

Acesta a adăugat că bustul lui Alexandru Ioan Cuza va fi amplasat la solicitarea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă într-o zonă din oraș în care să se poată depune și coroane de flori.

„Vom face aceste două statui anul acesta. Prima va fi cea a lui Franz Des Loges și cea de-a doua a lui Alexandru Ioan Cuza. Cele două statui vor fi asemănătoare celei a lui Iancu Flondor, din fața Palatului Administrativ”, a adăugat Ion Lungu.

Acesta a precizat că busturile vor costa aproximativ 15 000 de euro fiecare.

 

Cine a fost Franz Des Loges

 

Născut la Viena în anul 1846 într-o familie de origine franco-elvețiană, Franz Des Loges a absolvit în anul 1871 cursurile Facultății de Drept din Viena. A fost repartizat la Tribunalul din Cernăuți și apoi la Primăria aceluiași oraș. Ulterior este angajat pentru o perioadă ca inginer la societatea care a construit calea ferată Lemberg – Cernăuți – Iași.

S-a stabilit în orașul Suceava, căsătorindu-se cu suceveanca Lola Isopescu, fiica profesorului Samuil Isopescu. La data de 1 august 1891, el a fost ales în funcția de primar al orașului Suceava, fiind reales în mai multe rânduri. El a îndeplinit funcția de primar timp de aproape 23 de ani (1891-1914), fiind cel mai longeviv edil al Sucevei. Nu a avut contracandidați la alegerile pentru funcția de primar ca urmare a faptului că a avut multe realizări care au modernizat orașul. A fost ales ca deputat al colegiului orașelor în Dieta Bucovinei (1898-1904).

În perioada cât a condus treburile orașului, a fost realizat centrul urbanistic al Sucevei, construindu-se clădirile în care se află astăzi Prefectura și Consiliul Județean (Palatul Administrativ orășenesc, finalizat în 1903-1904 și în care erau adăpostite administrația orașului, poliția, pompierii, o casă de economii și muzeul de istorie), Muzeul Bucovinei și Muzeul de Istorie (sediul Căpităniei Districtuale, realizată în 1902-1903), Colegiul Național „Ștefan cel Mare” (Gimnaziul greco-oriental, construit între 1893-1895 pe locul vechii Piețe de lemne), Spitalul Vechi (Casa publică generală a bolnavilor din Suceava, construită în perioada 1891-1903), clădirile actualului Centru de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj (fosta Uzină de Apă a Sucevei).

În anul 1895, primarul Franz-Cavaler de Loges a contractat un împrumut de 1,5 milioane de coroane pentru electrificarea orașului, construcția canalizării, a unui apeduct și îndiguirea râului Suceava. 

Franz Des Loges a avut un rol important în plan cultural. El a sprijinit procesul de restaurare și punere în valoare a unor monumente istorice reprezentative, coordonat de arhitectul Karl A. Romstorfer. Prin acest proiect, s-au realizat lucrări de consolidare a ruinelor Cetății de Scaun, s-au restaurat Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Biserica Mirăuți. În ianuarie 1900, s-a constituit Societatea „Muzeul orășenesc din Suceava”.

Franz Des Loges a murit la data de 10 mai 1914, la vârsta de 68 ani, fiind înmormântat în Cimitirul Pacea din Suceava. În anul 1931, Primăria Sucevei i-a ridicat un monument funerar deasupra criptei, pe care scrie „în numele cetățenilor recunoscători”.

La data de 23 noiembrie 2006, oficialitățile locale în frunte cu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, și directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, au organizat o ceremonie de comemorare a lui Franz Des Loges cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea acestuia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.