O locuință eficientă din punct de vedere energetic presupune, în primul rând, izolarea zidurilor, podelei, fundației și tavanului, care se poate realiza cu cel mai popular și ieftin material: polistirenul extrudat sau expandat, iar etanșarea ușilor și ferestrelor poate fi realizată cu benzi sau bureți adezivi. Astfel, crește confortul termic și consumul de energie.
După ce locuința este izolată, următorul pas este alegerea unei centrale termice pe gaz care presupune costuri lunare mai mici, comparativ cu centrala electrică și crează maximum de confort, în comparație cu o centrală pe lemne.
Eficientizarea consumului în cazul centralelor pe gaz se poate realiza prin montarea unui termostat programabil, care poate fi setat pe intervale de timp, în funcție de temperatura dorită. Cu ajutorul acestuia puteți seta o temperatură mai mică când sunteți plecați și pornirea automată a centralei la o anumită oră, astfel încât să aveți temperatura dorită atunci când ajungeți acasă.
După ce ne-am lămurit cu metoda de încălzire a locuinței, următorul pas este legat de reducerea costurilor la electricitate. Astfel, pentru un consum mic de energie electrică se recomandă înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi, cu unele noi care au o clasă energetică superioară. Astfel, începând de la televizor, combină frigorifică, cuptor de gătit, aparat de aer condiționat și până la mașină de spălat, toate electrocasnicele dumneavoastră trebuie să aibă clasa energetică A+++. De asemenea, tot pentru reducerea consumului de energie electrică se recomandă înlocuirea becurilor incandescente cu unele LED, care consumă puțin curent electric.
Un alt sfat important este legat de simpla evitare a modului stand-by la aparatele electronice care poate aduce până la 180 lei economisiți anual. De asemenea, îndepărtarea obiectelor care obstrucționează caloriferele reduce costurile de încălzire cu până la 20%.
Trebuie precizat că, în contextul în care doriți să faceți și mai multă economie la plata facturilor la electricitate, cele mai recomandate sunt panourile solare care pot asigura autonomia locuinței în proporții destul de mari.
În acest caz, trebuie să vă hotărâți mai întâi pentru ce vreți să folosiți panoul solar, pentru că sunt două tipuri principale de panouri, cele care se utilizează pentru apa caldă, cu tuburi, și panourile solare fotovoltaice. Primul model folosește energia dată de soare pentru a încălzi apa pe care o folosiți în locuință. Pe lângă acesta se pot monta și sisteme de panouri solare care să vă aducă un aport la încălzire. Cele fotovoltaice utilizează energia de la soare pentru a produce energie electrică. De menționat este că majoritatea panourilor solare se montează pe acoperișuri, iar dumneavoastră trebuie să vă asigurați că acoperișul poate susține un astfel de sistem.
Lasa un raspuns