Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit joi la Radio Trinitas despre situația actuală din Suceava și despre starea de sănătate a Arhiepiscopului Pimen.
„Lucrurile s-au mai așezat în ultimele săptămâni”, a menționat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților referitor situația din cel mai afectat județ de coronavirus. Sunt peste 3.000 de îmbolnăviri, dar și peste 1.000 de vindecări.
„Ne-am asumat că suntem o pată roșie pe harta îmbolnăvirilor. Dar, n-aș dori să învinovățim pe cineva anume pentru lucrul acesta. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru modul cum s-a rezolvat, într-un fel, situația de la Suceava”.
Părintele episcop vicar a menționat o consecință pozitivă a evenimentelor dureroase petrecute, aceea că spitalul este mult mai bine dotat pentru viitor. A vorbit despre implicarea Bisericii în criza de la Suceava și de inițiativele pornite de IPS Pimen pentru ajutorarea celor afectați.
Întrebat de starea de sănătate a Arhiepiscopului, Preasfințitul Părinte Damaschin a spus că „momentan starea Înaltpreasfinției Sale este una staționară”.
„A fost o depreciere, acum câteva zile, când s-a impus, așa cum ne-au anunțat medicii, manevra de intubare pentru a ajuta la o funcționare mai bună a plămânilor”.
În această situație, a spus ierarhul, starea Înaltpreasfinției Sale este una staționară, în parametri puțini mai buni, în sensul că ventilația este mai bună cu acest nou sistem.
„Medicii sunt într-adevăr și rezervați pentru că are o vârstă înaintată. Pe de altă parte, noi avem și așa un gând de nădejde, pentru că Înaltpreasfințitul nu a suferit de boli grave, nu a avut afecțiuni care să-și fi pus amprenta în mod deosebit pe starea de sănătate a Înaltpreasfinției Sale.
„Anul trecut, când Părintele Arhiepiscop Pimen a împlinit 90 de ani, el spunea că se simte binecuvântat, că este un om fericit pentru că n-a cunoscut medic la pat. El n-a fost niciodată internat în spital. Doar afecțiuni, așa, sezoniere, sau poate unele minore care vin odată cu vârsta.
Dincolo de toate, este nevoie de multă rugăciune ca Dumnezeu să aibă grijă de Părintele Arhiepiscop Pimen”, a spus PS Damaschin joi dimineață la emisiunea „Viața Cetății”.
„Suntem extrem de recunoscători echipei de medici de la Institutul ‹Matei Balș› pentru profesionalismul, deschiderea, generozitatea și pentru tot efortul pe care-l fac, atât pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, cât și pentru toți ceilalți care sunt internați acolo”.
”Să-l fi văzut pe bătrânul cum avea mască pe față, mască albă pe o barbă albă
Preasfinția Sa a vorbit despre raportarea Părintelui Arhiepiscop Pimen la această criză medicală:
„Înaltpreasfințitul a fost foarte receptiv. A fost și este un model de ascultare. El a primit cu foarte multă înțelegere recomandările organelor abilitate”.
„Să-l fi văzut pe bătrânul cum avea mască pe față, mască albă pe o barbă albă și cu mănuși pe mâini. Așa și-a desfășurat activitatea în ultimele săptămâni din luna martie când încă se mai putea merge la centrul eparhial. Ne-a îndemnat la prudență și la respectarea măsurilor pe toți, pe noi din echipa de la Centrul Eparhial, pe preoți și pe credincioși”.
„Și în spital fiind, îmi spun medicii, dă dovadă de aceeași ascultare care vine după atâția ani de viețuire monahală și episcopală”.
„Dacă este să spun ce am iubit mai mult, este că am iubit să fiu ascultător și să fac lucrul, cum se spune, ca pentru Dumnezeu”, a spus chiar Arhiepiscopul Pimen în interviul oferit pentru Basilica.ro la împlinirea vârstei de 90 de ani.
Filantropia, preocupare constantă a IPS Pimen
Aripiscopia Sucevei și Rădăuților a achiziționat la începutul lunii aprilie două echipamente pentru testare Covid-19, în valoare de 100.000 de euro pentru Spitalul Județean de Urgență.
„A fost un gest firesc pe care Înaltpreasfințitul l-a făcut, și l-a făcut cu toată dăruirea, atunci când s-a alocat o sumă consistentă pentru achiziționarea acelor aparate”, a spus PS Damaschin
„A fost implicat cu toată inima. Aceasta l-a caracterizat pe Înaltpreasfințitul dintotdeauna. Activitățile social-filantropice au fost una din preocupările sale constante, prin: ridicarea căminelor de bătrâni, a centrelor pentru copii. Nu doar în situații de criză sau de pandemie, Înaltpreasfințitul s-a ocupat de cei nevoiași, ci dintotdeauna. În majoritatea cuvântărilor, a predicilor, a pastoralelor Înaltpreasfinției Sale apărea îndemnul de a veni în sprijinul, cum zice el, ‹fraților prea mici ai lui Hristos›”.
„După ce a trebuit să se interneze, noi am continuat în duhul și animați de către dorința și preocuparea Înaltpreasfinției Sale”, a mărturisit Episcopul vicar.
Arhiepiscopia a mai colectat în ultima perioadă 70.000 de euro din cei 100.000 propuși pentru a face o nouă donație substanțială de echipamente medicale.
La nivelul Bisericii Ortodoxe Române, ajutorul material oferit în actuala criză medicală depășește 17 milioane de lei.
Sursa: www.basilica.ro
Lasa un raspuns