Vineri, 22 mai, mai mulți primari din județul nostru au ales să îi întoarcă ÎPS Pimen timpul pe care, nu o dată, Înalt Preasfinția Sa l-a dedicat oamenilor din satele Bucovinei.
N-au fost atâți cât ar fi trebuit poate, însă gestul lor de a-l aștepta pe ÎPS Pimen la poarta mănăstirii Putna, este unul lăudabil, prezența lor încărcând și mai mult de emoție imaginea din fața zidurilor mănăstirii.
N-a fost nici pe departe o zi obișnuită pentru comuna Putna. Dangătul clopotelor a străpuns fiecare părticică din sufletul celor prezenți, iar vântul rece a adus parcă din furtuna acelei nopți în care Daniil Sihastrul l-a găzduit pe Ștefan Vodă și l-a convins să ridice pe frumoasa vale a Putnei, o mănăstire.
Vremurile s-au împletit parcă în această zi, iar între tristețea care a dominat fiecare persoană prezentă și-a făcut loc Recunoștința, această virtute despre care mulți dintre noi vorbim, însă puțini o luăm cu adevărat la braț în fiecare zi.
Acest fapt a fost dovedit și de numărul primarilor care au ales să spună „ Mulțumesc”, în gând, unui OM pe care l-au prețuit, deși știau că nu le va răspunde cu voce tare.
Din 114 primari, la Putna au fost prezenți 24. Acestora li se aliniază edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, care s-a aflat lângă sicriul Arhiepiscopului încă din prima seară de priveghi, fiind prezent și la înmormântare.
„ Este o zi care va fi trecută în istoria Bucovinei, iar pentru asta fiecare dintre noi ar fi trebuit să își facă timp. Am convingerea că ÎPS Pimen a străbătut fiecare comună și sat din județ și nu doar o data, iar pentru asta noi, primarii, aveam o datorie morală. Era frumos dacă dintr-un capăt în altul eram aliniați toți cei 114 primari, dar aceasta este cea mai nepotrivită zi pentru a judeca pe cineva”, a declarat pentru SuceavaLive, unul dintre primarii prezenți la Putna.
Alături de edilii din județ au fost și mai multe persoane din zonă care au pavat cu flori drumul spre intrarea în mănăstire, dar și buciumașii de la Câmpulung Moldovenesc care au adunat în buciumul lor toate lacrimile Bucovinei și le-au transformat într-un amar cântec de jale.
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuților a păstorit Bucovina din 1991. Înainte a fost stareţ la mănăstirea Putna, mai mare peste toate mănăstirile din Moldova şi episcop vicar în arhiepiscopia Iașilor. Imediat după numirea în treaptă de episcop al Sucevei a redeschis mai multe biserici închise de comunişti şi a pornit o luptă cu autorităţile pentru retrocedarea pădurilor către biserică. În 1992, l-a invitat pe regele Mihai la mănăstirea Putna, împreună cu prinţul Nicolae.
Prinţul a venit şi la înmormântare.
Lasa un raspuns