Ministerului Tineretului și Sportului  dorește transformarea Hergheliei de la Lucina într-o atracție turistică pentru pasionați de călărie. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care a declarat că o delegație a MTS formată din secretarul de stat, Andra Costache și subsecretarul de Stat de la același minister, Radu Lebădă, a efectuat astăzi o vizită la Lucina.

„La Lucina se dorește inițierea unui proiect prin care herghelia de aici să se transforme într-o atracție turistică. Este unul dintre proiectele de încurajare a turismului montan în Bucovina”, a spus Flutur.

Rasa cal Huţul a început să fie creată în această herghelie începând cu mijlocul secolului XIX de către armata austriacă (prin colonelul de cavalerie Martin von Hermann), pornind de la exemplare selectate din zonă. Huţulii reprezintă singura rasă cabalină arhaică şi autohtonă din România.

Caii huţuli sunt tipul reprezentativ pentru calul de munte. Acesta este un animal robust, energic, foarte puternic şi deosebit de adaptabil fiind folosit de sătenii din zonele montane ale Bucovinei la tot felul de munci. Caii huţuli sunt inteligenţi, docili, răbdători şi rezistenţi la boli, dar dacă nu sunt trataţi corespunzător pot deveni încăpăţânaţi şi violenţi. Durata de muncă activă a acestor cai este mare, ajungând la 25 de ani. Este vânjos şi poate să muncească de dimineaţă până seara. Are chişiţa (partea dintre copită şi încheietură) foarte scurtă şi urcă uşor pe munte oricât ar fi drumul de prost. În plus, are copita mică şi foarte tare, astfel încât, dacă nu-l scoţi pe drum de piatră, nici nu trebuie să-l potcoveşti. Este perfect pentru gospodăria bucovineană montană, iar iarna este o adevărată comoară. Huţul este un cal „tolerant” care poate fi călărit şi de un copil de 8 ani, iar dacă stăpânul a băut câteva pahare în plus la cârciumă, singura lui grijă trebuie să fie să găsească animalul: de la cârciumă sau de aiurea îl duce calul singur acasă, chiar dacă e mort de beat. De asemenea, caii huţuli sunt folosiţi şi pentru echitaţie sau turism ecvestru.

Herghelia Lucina dispune de o suprafaţă de aproape 1.800 ha pe care zburdă 350-400 de cai.

Tot pe plan sportiv Ministerul Tineretului și Sportului dorește identificarea resurselor financiare pentru reabilitarea stadionului din orașul Frasin.

„Tot astăzi, împreună cu cei de la MTS am mers la stadionul din Frasin. Se dorește identificarea de resurse pentru reabilitarea acestor baze sportive prin fonduri europene, având in vedere posibilitățile financiare reduse pe care UAT-urile ar putea să le aloce acestor investiții”, a precizat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.