La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a vizitat Casa Vârnav Liteanu, din orașul Liteni, proaspăt intrată în patrimoniul ministerului, obiectiv care după reabilitare va găzdui un Centru de Formare Restauratori în cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
Potrivit primarului 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐭̧ă 𝐎𝐧𝐢𝐬𝐢𝐢, administraţia locală a fost interesată să preia clădirea, considerată „emblematică pentru orașul Liteni”, doar că proprietarul a dorit iniţial s-o vândă și preţul cerut depășea cu mult posibilităţile bugetului local.
Conacul familiei Vârnav Liteanu este înscris în 𝐋𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐚 𝐣𝐮𝐝𝐞ț𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚 𝐜𝐮 𝐝𝐞𝐧𝐮𝐦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐕â𝐫𝐧𝐚𝐯 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐚𝐧𝐮 și a fost ridicat în 1790, fiind apoi refăcut în 1900.
„Casa Vârnav-Liteanu, din orașul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar și la specializarea profesioniștilor din muzee și instituții de cercetare. Județul Suceava va beneficia de investițiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiții care îmi doresc să aibă reverberații atât la nivel național, cât și internațional. Este o moștenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm și să îi oferim utilitate în prezent și în viitor”, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
În cadrul vizitei, primarul Tomiță Onisii a prezentat stadiul de execuție a câtorva obiective finanțate prin PNDL2.
„Cel mai important obiectiv este Grădinița cu Program Prelungit, unde lucrările sunt în grafic. A fost terminată structura de rezistență, se lucrează la zidărie, iar când timpul va permite se va realiza șarpanta. Mulțumim domnului ministru pentru interesul acordat finalizării obiectivelor de investiții din comunitatea noastră”, a transmis primarul Tomiță Onisii.
Lasa un raspuns