Bucovina nu este o zonă geografică, Bucovina este o stare de spirit pe care o simt toți locuitorii județului Suceava, indiferent dacă localitățile lor au aparținut Regatului sau Bucovinei mamă.
Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldoviţa este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume cuprinzând peste 11.000 de exponate aranjate în 106 vitrine, realizate de artist plastic Lucia Condrea.
Din anul 1993 muzeul a funcţionat în locuinţa proprie iar în vara anului 2007 a fost inaugurat în mod oficial muzeul ce poartă numele întemeietoarei lui, unic în țară și în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor originale.
Ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecință firească a multor ani de trudă și din dorința de a lăsa generațiilor următoare o moștenire artistică inestimabilă. Aceste exponate sunt așezate în 106 vitrine și are trei secțiuni: lucrări unicate ale Luciei Condrea, care sunt cele mai numeroase, colecția de ouă încondeiate foarte vechi adunate din satele locuite de etnia huțulă (Moldovița, Ciumârna, Breaza, Izvoarele Sucevei, Ulma, Brodina, Moldova Sulița) și colecția internațională alcătuită din exponate primite de la creatori din 56 de țări recunoscute în lume ca fiind țări cu tradiție în acest domeniu al artei.
Prin intermediul acestui muzeu, artista plastică Lucia Condrea, multiplă laureată internațional, a salvat inestimabilul tezaur de tradiție folclorică a huțulilor. Stau mărturie în acest sens exponatele vechi din zonele în care s-a practicat încondeiatul și închistritul ouălor datând din anul 1883.Cele mai vechi şi mai sugestive ouă inchistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreştine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huţuli. La Moldovița-Bucovina, localitatea în care s-a sălăşluit etnia huţulă din timpuri străvechi, această tradiţie este la ea acasă!
Artista Lucia Condrea, fiică a acestui ţinut binecuvântat de Dumnezeu, este cea care a dus faima locului în care s-a născut şi a Bucovinei peste tot în lume!
Dragă turistule, aceeași Bucovină de odinioară te așteaptă să îți încarci din nou bateriile din acest loc plin de istorie și spiritualitate.
Lasa un raspuns