Asociația Alianța Franceză din Suceava/Biroul Francez și-a reluat activitatea după o perioada de întrerupere ca urmare a crizei sanitare, în condiții de siguranță (mască, distanțare, dezinfectare).
În proiectul Francofonia în comunitate au avut loc manifestări diverse, sub genericul „După-amiezelor francofone”. Programul este susținut de Institutul Francez din România și Ambasada Franței la București, de Agenția Universitară a Francofoniei, de Centrul de Reușită Universitară (CRU) al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, de Inspectoratul Școlar Județean, de Consiliul Județean, de Asociația Profesorilor de limbă franceză (Filiala Suceava), de Asociația „Curcubeul Succesului” și de Asociația Seniorilor Bucovineni.
Pe data de 19.09.2020, ora 11:00, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, a avut loc evenimentul intitulat Ziua Europeană a Limbilor, organizat de prof. Ioana Dochia, în parteneriat cu Biroul Francez/CRU și Școala Gimnazială Nr.1, Școala Gimnazială Nr.3, Școala Gimnazială „C. Morariu”, Pătrăuți, Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Spiru Haret”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Grădinița Obcini, fiind prima activitate a BF din perioada septembrie-decembrie 2020.
Importanța aniversării limbilor a fost semnalată de Eugenia Trufin, director al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, de Mariana Șovea, director CRU, și de Aura Șetfănescu, președinte O.N.G Bursa pentru Viață.
Un program artistic variat (eseuri, dialoguri, cântece, interpretări instrumentale) și o expoziție de desene premiate au pus în valoare dorința elevilor de a-și exprima gândurile și sentimentele folosind limbile învățate.
Primăria Suceava, reprezentată de Ion Lungu, a apreciat activitatea și condițiile speciale în care a fost organizată.
În perioada 21.09-21.10.2020, are loc Festival en ligne du cinéma Wallonie – Bruxelles. Filmele și documentarele sunt disponoibile gratuit în perioada 21 septembrie – 21 octombrie 2020, pe bază de inscriere, pe platforma Festivalscope : https://www.festivalscope.com/page/wbi/.
Ca urmare a colaborării cu dna Lidia Badea (asistentă responsabilă cu Francofonia, cooperarea bilaterală și gestiunea financiară a Delegației generale Wallonie-Bruxelles), iubitorii de film francez din Suceava au fost invitați să participe la acest festival.
În perioada 29-30.09.2020 a avut loc Festivalul de literatură Corona Fall, etapa directă, organizator fiind dna prof. Adina Maria Popa, de la Școala Gimnazială Preutești, în colaborare cu Biroul Francez și Centrul de Reusită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Ediţia 2020 a Festivalului (septembrie – noiembrie 2020) a avut un titlu semnificativ pentru perioada pe care o traversăm – CoronaFall – şi și-a propus să adune cele mai bune texte şi imagini de la cei care au dorit să împărtășească prin cuvânt și/sau culoare emoții, sentimente, trăiri din timpul pandemiei și/sau să imagineze lumea de după. Proiectul s-a adresat tuturor elevilor şi a beneficiat de certificare eTwinning şi parteneriate româno-franceze, iar activităţile s-au desfășurat on-line, în română, engleză şi franceză, pe platformele Zoom, Kahoot, Quizizz și eTwinning, având forme de participare directă şi indirectă. Lucrările premiate vor fi publicate într-un volum cu ISBN.
În perioada 30.09-4.10.2020, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Auditorium „Joseph Schmidt”, s-a desfășurat a 24-a ediţie a Festivalului de film francez, sub motto-ul Le film français au féminin/Filmul francez la feminin, care a adus în prim plan pe realizatoarele de film din Franța, începând de la cele debutante şi până la nume contemporane confirmate, precum Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnès Varda, cât şi figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan și Alice Guy.
Actriţele franceze, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului român, figurează la loc de cinste în programul propus, de la celebra Catherine Deneuve până la Anais Demoustier, laureată a premiului César pentru cea mai bună actriţă în 2020.
Festivalul a debutat cu filmul Tu mérites un amour, Franța 2019, regizat și produs de Hafsia Herzi. Un film intens, feminin, despre căutări și descoperiri. O trimitere către un poem delicat al Fridei Khalo: „Tu mérites un amour décoiffant, qui te pousse à te lever rapidement le matin, et qui éloigne tous ces démons qui ne te laissent pas dormir”.
Filmul din a doua seară a Festivalului Filmului Francez, Tout ce qu’il me reste de la révolution, Franța 2018, regizat și produs de Judith Davis, a fost despre lucrurile care contează cu adevărat în viață și despre prioritățile noastre.
Angèle se confruntă cu blestemul generației sale (lumea intrase în criză politică și economică); furioasă și hotărâtă, își investește energia în încercarea de a schimba lumea, ferindu-se totodată cu înverșunare de legături amoroase.
În a treia seară a rulat L’adieu à la nuit, Franța-Germania 2019, un film de André Téchiné. Filmul abordează o temă sensibilă – radicalizarea islamică – și despre cum alegerile noastre pot schimba viețile celor dragi.
Finalul este deschis, fiecare spectator continuă povestea după cum dorește, după propriul său orizont de așteptare.
Rebelles, Franța 2019, un film de Allan Mauduit, a fost filmul celei de-a treia seri a Festivalului. Fără slujbă și fără studii, Sandra, fostă Miss Nord-Pas-de-Calais, revine acasă, la Boulogne-sur-Mer, după 15 ani petrecuți pe Coasta de Azur. Se angajează la fabrica de conserve din localiate, unde accidental își omoară șeful care îi făcea avansuri, însă o decizie neinspirată generează multiple probleme.
Un divan à Tunis, Franța 2019, un film de Manele Labidi, este filmul care a încheiat festivalul de la Suceava.
„Un divan à Tunis” este o poveste subtilă despre reintoarcerea la origini, despre călătorii spre sine, despre redescoperirea unei lumi fascinante, care pare înțepenită în cutume si prejudecăți, dar față de care simți o atracție viscerală, o dorință continuă și inexplicabilă de a te întoarce. O pendulare între două lumi, între două realități diferite. O eroină care sparge, aparent, tiparele unei lumi tradiționale, dar care, în mod paradoxal, simte nevoia să își caute radacinile aici. Un film care te duce cu gândul, duios și nostalgic, la o Românie a anilor 90.
Miercuri, 7.10.2020, ora 18 :00, într-un spațiu renovat, cu mobilier nou, Biroul Francez își așteaptă francofonii să participe la activitatea de bilanț a anului 2019 și la lansarea revistei „Rythmes, couleurs et paroles francophones”, nr.3/2020.
Lasa un raspuns