Guvernul a aprobat vineri, 11 decembrie, hotărârea privind înființarea, organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, înființat prin Legea 157/2019. Instituția va prezenta realitățile vieții social-economice si culturale din Romania în perioada 1945 – 1989.

Noua instituție este organizata și funcționează ca instituție publica de cultura de importanta națională, cu personalitate juridica, în subordinea Ministerului Culturii.

Are ca obiectiv prezentarea realităților vieții social-economice si culturale din Romania in perioada 1945-1989 cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor, crimelor, torturilor asupra oponenților regimului comunist. Astfel, prin colectarea, studierea, colecționarea, conservarea, etalarea si punerea in valoare a pieselor muzeale, noua instituție muzeala va prezenta publicului realitatea regimului opresiv.

„Muzeul Ororilor Comunismului in Romania este cel de-al doilea muzeu care prinde contur in timpul mandatului meu de ministru al Culturii, după Muzeul Național «Brătianu». Suntem datori să cunoaștem istoria pentru că cine uita, risca să o repete. Acest muzeu va ajuta generațiile care au trăit in comunism să depășească trauma colectiva prin expresii culturale ce pot oferi sentimentul de rezoluție, fie mentala, fizica sau spirituala, față de existenta cenușie, de lipsa libertății și a resurselor pentru un trai demn de dinainte de 1989. Aceste abuzuri sunt de neimaginat pentru generațiile viitoare, care îmi doresc sa devina mai conștiente de importanta democrației”, a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În perioada comunista, în România au murit 800.000 de oameni și peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare și 72 de lagăre de munca forțată ale regimului totalitar.

Actul normativ stabilește activitățile specifice, structura administrativa, sediul temporar și finanțarea.

Muzeul are sediul temporar in spatiile din Biblioteca Naționala a României, până la identificarea unui spațiu adecvat obiectului de activitate al Muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Activitatea muzeului este finanțată din subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și din venituri proprii provenite din activități specifice, donații și sponsorizări.

Muzeul va avea un număr de maxim noua posturi, iar salarizarea angajaților se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unitățile bugetare de subordonare centrala.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.