Politologul și analistul Cristian Pîrvulescu susține că noul preşedinte PMP, Cristian Diaconescu, „a acceptat o misiune imposibilă”, resuscitarea partidului fiind extrem de dificilă din afara Parlamentului și în lipsa organizațiilor locale. În plus, politologul spune că lui Diaconescu, fiind un tehnocrat, îi lipsește doza de populism necesară să atragă electoratul care s-a reorientat spre AUR.

„Un partid depinde de foarte multe variabile importante. Prima este să reziste la criza liderului fondator sau refondator, în orice caz la criza de succesiune. PDL a rezistat la criza de succesiune pe care a provocat-o venirea lui Traian Băsescu în 2001, a trebuit să se alieze cu PNL și, în final, să fuzioneze cu PNL după ce cunoscut câteva momente bune.

PMP  nu are organizații locale cu determinare de a obține voturi, de a câștiga alegeri, așa că va fi foarte greu să se reconstruiască. Nimic nu este imposibil dar, pe de altă parte, analiza unor partide care au trecut prin situații asemănătoare ne arată că reconstrucția este foarte dificilă și se face, de obicei, în jurul unui personaj carismatic. Pe de altă parte, în general, reconstrucția se face prin abordarea unei noi ideologii mult mai radicale care să poată să preia un electorat decepționat de partidele sistem.

Altfel spus, alegerea domnului Diaconescu nu pare să rezolve problema. Va trebui să vedem ce se întâmplă. Faptul că Traian Băsescu anunța în decembrie că, încetul cu încetul, se retrage din politică, va fi un impediment pentru acest partid pentru că s-a construit în jurul lui Traian Băsescu și de către Traian Băsescu. Dacă domnul Diaconescu va încerca să surmonteze criza succesiunii la liderul fondator atunci partidul se va mișca, dar mi-e greu să cred lucrul acesta. De obicei este mai ușor să iei un partid de la zero decât să reconstruiești un partid care a avut probleme cu pragul electoral.

Fără o bază de membri e foarte greu să rezolvi această problemă și e greu, aproape imposibil să cred că foștii băsiști s-ar mai putea întoarce în PMP, și mai ales în PMP-ul condus de Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu are o altă personalitate, este moderat, un tehnocrat care s-a rătăcit în politică. A lucrat foarte mult în Ministerul de Externe unde a obținut rezultate foarte bune, a făcut echipă cu Mircea Geoană, amândoi fiind unii dintre cei mai buni oameni pe externe. Apoi, impresionat de Taian Băsescu, a făcut pasul spre acesta și a devenit consilier prezidențial și, din acea poziție, a ocupat poziții diferite în PMP”, spune analistul.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu spune că noul lider PMP are avantajul notorietății, însă lipsa organizațiilor locale va fi unul dintre principalele motivele pentru care partidul nu va performa.

„Cristian Diaconescu e un tehnocrat și va fi foarte dificil să fie șef de partid. Am văzut ce se întâmplă când un tehnocrat ajunge să conducă un partid mare, cazul lui Mircea Geoană cu PSD-ul. Geoană și Diaconescu au încercat să reformeze ceva ce nu se poate reforma: PSD-ul. Decepționați de lucrul acesta, unul dintre ei a fost obligat să iasă din politică, în cazul lui Mircea Geoană, iar Diaconescu a plecat pe alt drum care l-a adus aici, în această situație unde pare să fie mai degrabă un fel de poziție de urgență, pentru că aveau nevoie de cineva care să fie cunoscut și acceptat de opinia publică.

O să aibă un avantaj, prin invitațiile în platourile de televiziune, deci ar putea să asigure imaginea PMP. Fără organizații puternice, fără oameni care să asigure puterea, e foarte greu să faci politică.

USR-ul, neavând organizații, nu reușește să depășească un anumit nivel, nu reușește să ajungă în întâmpinarea voturilor sale. Voturile există, dar ele nu se manifestă decât în măsura în care cineva le stimulează. PMP are mai multe organizații decât USR-ul, însă una dintre cele 3 variabile este cea legată de personalul și decizia de a performa electoral.

În general, au mizat foarte mult pe Traian Băsescu care trebuia să fie vectorul care aduce voturi, dar s-a dovedit că electoratul s-a orientat spre alte zone, inclusiv spre AUR. Traian Băsescu imprima o linie mult mai populistă partidului decât ar putea să o facă vreodată Cristian Diaconescu. Cristian Diaconescu nu poate fi populist.

Ei nu aveau altă alternativă în momentul de față, nu exista o personalitate mai bine conturată decât Cristian Diaconescu. Acesta a acceptat o misiune imposibilă. Este foarte greu să relansezi un partid după ce ai ieșit din Parlament”, a conchis politologul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.