Mai mulți localnici din comuna Pojorâta s-au adunat miercuri, 2 mai, în fața Ocolului Silvic din localitate pentru a protesta. Oamenii sunt dezamăgiți și furioși din cauza ursului care vine în comună și le ucide animalele, iar autoritățile competente asistă pasive la nenorocirea lor.
Un fermier din comuna Pojorâta, care este și reprezentantul Asociației Crescătorilor de Bovine din România, a declarat că urmează ca fermierii din țară să organizeze proteste în fața prefecturilor, a Ministerelor Mediului și Agriculturii, dar și în fața Guvernului, întrucât situațiile în care urșii atacă animalele domestice sunt repetitive, iar măsurile luate de autorități nu sunt suficiente pentru protejarea crescătorilor de animale.
„Guvernanții noștri trebuie să decidă: urșii sau noi! Pentru că există un pericol real. Au fost cazuri când urșii au omorât oameni”, a declarat fermierul.
La rândul său, un alt localnic, a spus că există persoane care dorm în casă cu drujba și toporul de frica animalului care intră până în curțile oamenilor. De altfel, acesta a declarat că inclusiv copiii se tem să mai doarmă în camerele lor, de frica ursului.
După protestul oamenilor de miercuri, 2 iunie, în dimineața zilei de 3 iunie un alt localnic și-a găsit stupii de albine făcuți praf de urs.
De cealaltă parte, Maria Mădălina Nistor, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, a subliniat că în județul suceava sunt aproximativ 580 de urși, de trei ori mai mulți decât pot fi gestionați de fondul cinegetic. De altfel, directorul APM a precizat că sălbăticiunile care acționează în diferite localități din județ sunt diferite, adică cel de la Pojorâta nu merge și la Sadova, în cea din urmă localitate fiind un alt exemplar. Totodată, aceasta a explicat că imediat după ce ursul a fost identificat pe raza comunei Pojorâta, a fost constituită o comisie de constatatare a pagubelor care a întocmit un proces verbal, a evaluat paguba, iar gestionarul fondului cinegetic, respectiv Direcția Silvică în acest caz, a întocmit un dosar pe care l-a înaintat Ministerului Mediului.
„Agenția pentru Protecția Mediului Suceava nu poate lua o hotărâre, Ministerul Mediului este instituția care decide dacă exemplarul va fi recoltat sau relocat”, a declarat Maria Mădălina Nistor.
De cealaltă parte, directorul economic al Direcției Silvice Suceava și șeful Biroului Vânătoare din cadrul instituției, George Celsie, a informat că Direcția Silvică a înaintat către Ministerul Mediului o solicitare privind recoltarea sau relocarea ursului de la Pojorâta încă din data de 17 mai, însă, din cauza birocrației, nu s-a emis derogarea. Acesta a explicat că imediat după ce autoritățile centrale vor emite derogarea, Direcția Silvică Suceava va interveni, fie pentru recoltarea exemplarului, fie pentru capturarea acestuia și, ulterior, relocarea în zona indicată de către Ministerul Mediului.
„Noi am cerut recoltarea, întrucât acest exemplar nu va mai mânca zmeură și afine, ci va căuta doar carne, indiferent de zona în care se va afla. Imediat ce vom primi derogarea de la Ministerul Mediului vom recolta sau vom captura exemplarul, astfel încât fermierii să nu mai fie sub teroarea pericolului”, a declarat George Celsie.
Trebuie subliniat faptul că vânătoarea urșilor este interzisă în România, această specie fiind considerată monument al naturii. Potrivit specialiștilor, ursul este un animal teritorial, iar un singur exemplar are nevoie de aproximativ 1000 de hectare de teren pentru a putea trăi. Raportat la județul Suceava, din cauză că numărul urșilor este de trei ori mai mare decât poate fi gestionat, cel mai puternic își revendică teritoriul, iar cel mai slab este împins de foame să atace animalele domestice ale fermierilor. Din fericire, până acum, animalele sălbatice nu au atacat oameni, însă dată fiind natura acestora, acest lucru nu este imposibil.
În acest sens, autoritățile competente ar trebui să ia în calcul modificarea legii vânătorii și a legii armelor și muniției, astfel încât ursul să nu mai reprezinte un pericol pentru oameni.
Lasa un raspuns